0 items - €0,00 0

Publicaties en media

Boeken

Bovenop de rugzak

Met niets anders dan een retourticket naar Amsterdam-Jakarta, een rugzak, een camera, een taalgids en een notitieblok trekt Angeline Schoor samen met haar 17-jarige zoon een maand door Indonesië. Word deelgenoot van hun waarnemingen, hun momenten van verwondering, verbijstering, vermoeidheid maar vooral van het plezier. Neem al lezend plaats bovenop hun rugzak en reis met ze mee.

Op zoek naar magie

De Angelsaksische landen, met hun woeste en weidse natuur, nog zo vol van magie, met de stille dorpen en hun vriendelijke bevolking en met de gemoedelijke sfeer waarin muziek een vanzelfsprekende plek heeft in het dagelijks leven, oefenen op Angeline Schoor een grote aantrekkingskracht uit. Rondreizend door Ierland en Engeland, met haar zoon of alleen met haar harp, dompelt zij zich onder in de Engelse en Ierse natuur, treedt zij in contact met de bewoners  van deze wonderlijke landen en deelt zij haar muziek met hen. Loop met haar mee over winderige kliffen. Kijk over haar schouder bij haar ontmoetingen met mensen en dieren. Luister met haar oren naar de magische muziek van de wind, de zee en haar harp.

De jungle-jingle van Ecuador

Voor Angeline Schoor gaat een langgekoesterde wens om het Amazone-regenwoud en de Andes te zien in vervulling als zij afreist naar Ecuador, met niets anders dan een rugzak en een camera. In het voorzakje van haar tuinbroek steekt een beknopte taalgids, omdat ze geen woord Spaans spreekt. Aanvankelijk hakkelend maar allengs meer oppikkend van de taal, daarbij steeds welwillend geholpen door de plaatselijke bevolking, tuimelt zij van de ene ervaring in de andere. Beleef mee hoe zij bij een Indiaans gezin op de akker werkt en liedjes zingt voor de kinderen. Deel haar ontroering als de kolibries om haar hoofd fladderen en wanneer ze vriendschap sluit met een vogelspin. Ervaar hoe het is om cavia’s, maden en levende mieren te eten. Loop met haar op grote hoogte door de verlaten Andes en kijk omhoog naar de boven haar hoofd cirkelende gieren. Laat je meenemen op deze adembenemende reis. Aan het eind ervan zul je, net als Angeline, zijn gaan houden van dit schitterende land, het trotse volk en al het uitbundige leven in zo veel wonderlijke verschijningen.

Prinsen op witte scooters

Azië is een werelddeel dat Angeline Schoor blijft boeien. Ze houdt van de vriendelijke en gastvrije mensen, het rijke dieren- en plantenleven, de gevarieerde keuken en de geordende chaos van het dagelijkse Aziatische leven. Na trektochten door Thailand en Indonesië voert deze reis haar naar Vietnam. Met haar inmiddels standaarduitrusting van rugzak, camera en taalgidsje trekt ze van zuid naar noord door dit boeiende langgerekte land en maakt kennis met de bewoners. Ga met haar zwemmen in de Vietnamese jungle en leef mee in haar gevecht op leven en dood met een doerian broodje. Klim bij haar achterop als ze op een kinderfietsje door de zinderend hete rijstvelden peddelt en deel haar opluchting als ze in nood is en gered wordt door twee prinsen op witte scooters.

 

Muziek van wind en water

De Schotse Hooglanden hebben altijd tot de verbeelding van Angeline Schoor gesproken. Deze reis voert haar erheen, in gezelschap van haar reisharpje, en zij dompelt zich erin onder op haar kenmerkende, geheel eigen manier. Wandelend, zingend en schrijvend beweegt ze zich door de uitgestrekte eenzaamheid van de hooglanden. Op een rots in een stille baai deelt ze haar manuscript in wording met een geïnteresseerde zeehond en maakt kennis met zijn familie. Doorweekt na een lange wandeling in de regen pikt ze een dankbare doornatte eilandbewoner op. In de lokale pubs, tussen de verbijsterde whiskey drinkende Schotten, drinkt ze haar thee. Op een winderige klif bij de ruïne van een kasteel, gehuld in mistflarden, met uitzicht op een imposant loch, bij lispelende watervallen en op stille stranden bespeelt zij haar harp. Terwijl de wind de snaren beroert en er betoverende windmuziek aan ontlokt, zingt en speelt zij een duet met wind en water.

Jungle Bells

Na een carrièreswitch, een hectische verhuizing naar een ander eiland en het definitief naar Nederland komen van haar in- en uitvliegende Schot snakt Angeline Schoor naar een decembermaand zonder verplichtingen. Geen gedoe met het optuigen van de kerstboom, geen vraagstukken over kerstdiner of oudejaarsavond, dat lijkt haar heerlijk. En dus haalt zij de verstofte rugzakken van zolder, belaadt ze zo licht mogelijk met een tropenuitrusting en boekt voor haar vernederlandsende Schot en zichzelf een vlucht naar Bangkok. Op weg naar een decembermaand zonder traditionele familiefeesten.

Met aandacht kijken

Verschijnt binnenkort

In deze moderne, jachtige tijd lijkt het wel of er steeds minder tijd is. Uren en minuten worden volgepropt met activiteiten, we rennen van het een naar het ander. We hebben het druk. Dat geeft ons het gevoel dat we goed bezig zijn, dat we iets bijdragen, dat we ertoe doen. Maar het haalt ook de rust uit ons bestaan en dat is jammer. Het leven zit vol memorabele momenten, waar je in de haast van alledag maar al te gemakkelijk aan voorbij gaat. De pareltjes liggen aan je voeten, als je er maar aandacht voor wilt hebben.

De korte verhalen in deze bundel gaan over kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurte­nissen op mijn pad, die ik heb opgemerkt door met aandacht te kijken, aanwezig te zijn. Mo­mentopnamen van contact, werkelijk contact of juist het ontbreken daarvan. Het zijn waarne­mingen, observaties. Foto’s van korte momenten die anders ongezien zouden blijven en in de vergetelheid raken. Sta er even bij stil. Misschien inspireren ze je om ook zelf zo nu en dan ook waarachtig aanwezig te zijn en met aandacht te kijken.

Sprookjes voor kleine en grote kinderen

Verschijnt binnenkort

Verhalen vertellen is onlosmakelijk verbonden met de mensheid en sprookjes zijn al zo oud als de wereld. Sprookjes gaan over het leven van alledag en tegelijkertijd over tijdloze normen als goed en kwaad of arm en rijk. Een sprookje geeft de lezer op een speelse manier een les of diepere wijsheid.

Al vanaf mijn prille jeugd ben ik dol op sprookjes. Heerlijk om bij weg te dromen of je ermee te identificeren. Zelf sprookjes schrijven is voor mij helend. Een per­soon of situatie die mij hindert of irriteert, wordt ineens veel minder vervelend als deze in uit­vergrote versie in een sprookje verschijnt. In het sprookje is mijn reactie veel adequater dan in het echte leven. Ik ben immers zelf de schepper van het ver­haal. Verpakt als sprookje is de situatie ineens niet ergerlijk, maar verma­kelijk. Relativeren voor beginners.

De sprookjes in dit boek zijn ontsproten aan gebeurtenissen uit mijn eigen leven. Maar de situaties die beschre­ven worden, zijn herkenbaar voor kleine en grote kinderen. Want ook al ben ik sprookjesver­teller, ik ben ook een heel gewoon mens zoals jij, die struikelt, valt, leert en weer opstaat.

Podcasts

Interview omroep Wetering – Wat is een coach? – 8 juni 2017

Een coach, wat is dat eigenlijk? Interviewer: Mariska de Vries.

Interview radio Rijnmond – Prinsen op witte scooters, 26 maart 2015

Uit de serie reisverhalen: Prinsen op witte scooters – omzwervingen in Vietnam. Interviewer: Alfred Blokhuizen,

Interview omroep Wetering – Opleiding harptherapie – 15 maart 2018

Opleiding Harptherapie, als aanvullend gereedschap in coaching en training. Interviewer: Mariska de Vries.

Interview omroep Wetering – Als de NooT het hoogst is, is de coach nabij – 18 juli 2019

Training Als de NooT het hoogst is, is de coach nabij… – muziek als methodiek in coaching en training. Interviewer: Mariska de Vries.

Interview omroep Wetering – HRM in de overheid – 15 maart 2018

Bijdrage aan het congres HRM in de Overheid, april 2018. Interviewer: Mariska de Vries.

Interview omroep Wetering – Een ander geluid – 15 maart 2018

Werkvorm Een ander geluid – het met elkaar verwoorden van een thema op een speelse en muzikale manier. Interviewer: Mariska de Vries.

Interview omroep Wetering – Nootzakelijke verhalen – 18 juli 2019

Werkvorm NooTzakelijke verhalen – storytelling op de vleugels van muziek. Interviewer: Mariska de Vries.

Interview omroep Wetering – De jungle-jingle van Ecuador – 8 maart 2019

Uit de serie reisverhalen: De jungle-jingle van Ecuador – impressies van een reis door de Andes en Amazone. Interviewer: Mariska de Vries.

Interview radio Voorne – Muziek van wind en water – 19 december 2015

Uit de serie reisverhalen: Muziek van wind en water – fluisteringen van de Schotse Hooglanden. Interviewer: Mariska de Vries.

Interview omroep Wetering – Jungle Bells – 28 november 2019

Uit de serie reisverhalen: Jungle Bells – kerstmis in het regenwoud van Thailand. Interviewer: Mariska de Vries.

Interview omroep Wetering – met Therese Nleng over Broeien – Lerend presteren – 29 november 2019

Broeien – Lerend presteren, een innovatieve manier voor samenwerken, leren en organiseren. Interviewer: Mariska de Vries.

Interview omroep Wetering – Met aandacht kijken – 7 mei 2020

Met aandacht kijken, het nieuwe boek dat op 27 mei 2020 uitkomt. Interviewer: Alfred Blokhuizen