fbpx

Niet alleen als muzikant, maar ook als coach en trainer ben ik dol op improviseren. Improviseren is voor mij niets anders dan inspelen op wat er hier en nu gebeurt, of het nu op een podium is of in een coaching- of trainingssessie. Improvisatie geeft me de vrijheid om vanuit mijn hart te reageren op wat er gebeurt. Voor mij is dat een grote bron van inspiratie.

Ik ben een buitenmens. In mijn leven komen maar zelden dagen voor waarop ik niet in de buitenlucht ben, ook al is het maar even. Als ik buiten ben, in contact met de elementen, de wind in mijn haar voel, de lucht op mijn huid, dan heb ik het gevoel dat ik leef. Dat ik deel uitmaak van een groter geheel. De heel enkele keer dat ik een dag niet  naar buiten ga, bijvoorbeeld omdat het werk me echt de hele dag binnen bezighoudt, voelt het alsof ik iets belangrijk gemist heb.

Het is dan ook niet vreemd dat de muzikant in mij zich graag laat inspireren door geluiden en beelden vanuit de natuur. In mijn oren klinken dit soort geluiden als basale muziek die met een kleine aanpassing van mijn kant omgezet kunnen worden in voor anderen begrijpelijke ritmes en melodietjes. Voor de muzikant in mij is buiten zijn zoiets als wandelen door een winkel voor schepsnoep: schappen vol met heerlijkheden die je naar eigen voorkeur bij elkaar kunt gooien.

In het afgelopen jaar ben ik, net als altijd, veel buiten geweest in de omgeving van mijn landelijk gelegen dijkhuis. Door de seizoenen heen zie en hoor ik de natuur veranderen, steeds weer nieuwe combinaties makend. Dit heeft mij geïnspireerd om de vier jaargetijden weer te geven in harpimprovisaties, een voor ieder seizoen. Gedurende het jaar heb ik deze gedeeld. In dit blog breng ik ze allemaal bij elkaar.

Kijk en luister naar de seizoenen. Lees hoe de beelden en geluiden die in mijn ogen en oren binnenkomen via mijn brein naar mijn vingers stromen en zich vertalen naar harpmuziek.

Ik hoop dat je, als je de beelden en geluiden uit de natuur vergelijkt met de tonen die uit mijn harp stromen, iets kunt begrijpen van mijn magische wereld van muziek.

 

LENTE

Aan het eind van een zonnige lentedag maak ik een avondwandeling. Ik loop door een klein bos. Door de bomen heen zie ik het goud van de ondergaande zon. Hoog in de bomen hoor ik het gefluit van verschillende kleine zangvogeltjes. Daar overeen klinkt ineens het zeer herkenbare lied van een merel. De merel zwijgt. Het koor van zangvogeltjes gaat door. Dan valt de merel weer in. Een adembenemende samenzang.

Natuurmuziek jaargetijden lente

Luister hier hoe de lente buiten klinkt

Terwijl ik luister naar de tonen en kijk naar het ritme van de bewegingen, gaat in mijn muzikale geest een deurtje open. De tonen die ik hoor, vertalen zich in mijn hoofd naar snaren op mijn harp. De melodie van de merel zet zich vast in mijn hoofd. De zangvogels vormen een bijpassend akkoord. Ik sluit mijn ogen, houd dit beeld vast en loop naar huis.

Thuis ga ik achter mijn harp zitten. Ik zet mijn vingers op de snaren en zoek op mijn snaren naar de melodie van de merel. Dat valt niet mee, want merels zingen in een totaal andere toonladder dan wij in dit deel van de wereld gewend zijn. In mijn eigen toonladder benader ik het zo goed mogelijk. Dan nog het vogelkoor, dat is gemakkelijker te vinden: een eenvoudig ritme met mijn linkerhand en snelle hoge tonen met mijn rechterhand. En dan natuurlijk afwisselen met het lied van de merel. Even zoeken naar de juiste balans en ja, in mijn oren klinkt het nu zoals de vogels in het bos in mijn hoofd klonken. Het thema Lente is geboren.

Natuurmuziek jaargetijden lente 1 scaled

Luister hier hoe de lente klinkt op mijn harp

ZOMER

Ik woon lekker landelijk en heb een grote tuin. Vorig jaar hebben we daar een vijver in gegraven. Het duurde niet lang voordat de kikkers er hun intrek namen. Op een warme middag lig ik aan de rand van de vijver te kijken naar alle activiteit. De vogels zijn vrolijk aan het zingen, met hoge lichte tonen. Vlak voor me ligt een kikker in het water die luid begint te kwaken. Een meter verderop zet een andere kikker de tweede stem in. Het past prachtig bij het zingen van de vogels. Het klinkt als een koor met twee solisten.

Natuurmuziek jaargetijden zomer klein

Luister hier hoe de zomer buiten klinkt

Terwijl ik luister naar de tonen en kijk naar het ritme van de bewegingen, gaat in mijn muzikale geest een deurtje open. De tonen die ik hoor, vertalen zich in mijn hoofd naar snaren op mijn harp. Het duet van de kikkers zet zich vast in mijn hoofd, met het vogelkoor als perfecte begeleiding. Ik sluit mijn ogen en houd dit beeld vast terwijl ik mijn harp de tuin in haal.

Met beide handen speel ik hoe het vogelkoor in mijn hoofd naklinkt. Met de nagel van mijn linkerhand imiteer ik het geluid van de eerste kikker. Het ritme van de tweede kikker speel ik met mijn rechterhand. Ja! Zo klonk het net bij de vijver in mijn hoofd. Het thema Zomer is geboren.

Natuurmuziek jaargetijden zomer

Luister hier hoe de zomer klinkt op mijn harp

 

 

HERFST

 

Op een koele maar zonnige herfstmiddag loop ik over een dijkje langs het kanaal waaraan ik woon. De zon hangt laag en pinkelt door de kaler wordende bomen. Zo nu en dan dwarrelt een gekleurd boomblad zachtjes naar beneden.

Natuurmuziek jaargetijden hersft klein formaat 1

Luister hier hoe de herfst buiten klinkt

Terwijl ik luister naar de geluiden en kijk naar het ritme van de bewegingen, gaat in mijn muzikale geest een deurtje open. Wat ik hoor, vertaalt zich in mijn hoofd naar snaren op mijn harp. Ik sluit mijn ogen, houd dit beeld vast en loop naar huis.

Thuis ga ik achter mijn harp zitten. Ik zet mijn vingers op de snaren. De laaghangende zon klinkt als een baslijn. Als vanzelf vinden de vingers van mijn linkerhand de noten. De zon die door het dunner wordende bladerdak pinkelt, valt uiteen in ijle hoge noten. Een blad dat voor mijn voeten naar beneden dwarrelt, vormt zich tot een snelle neergaande melodie. Ja, zo klonk het daarnet buiten in mijn hoofd. Het thema Herfst is geboren.

Natuurmuziek jaargetijden improvisatie herfst klein formaat 1

Luister hier hoe de herfst klinkt op mijn harp

WINTER

 

Op een ijskoude winterdag zit ik aan de waterkant. Aan een half in het water hangende boomstronk hangen ijspegels als een gordijn naar beneden. De laaghangende zon tovert schittersterretjes op het doorschijnende ijs. De wind brengt het water in beweging, kleine golfjes zorgen voor een ritmische beweging. Vanuit het westen komt een vlucht ganzen aanvliegen. Hun meertonige geroep voegt zich naadloos bij de cadans van de op het water wiegende ijspegels.

Natuurmuziek jaargetijden winter

Luister hier hoe de winter buiten klinkt

Terwijl ik luister naar de tonen en kijk naar het ritme van de bewegingen, gaat in mijn muzikale geest een deurtje open. De tonen die ik hoor, vertalen zich in mijn hoofd naar snaren op mijn harp, de cadans van het wiegende ijs wordt een ritme dat een geheel vormt met de noten. Ik sluit mijn ogen, houd dit beeld vast en loop naar huis.

Thuis ga ik achter mijn harp zitten. Ik zet mijn vingers op de snaren en speel met mijn rechterhand het ritme van de op het water dansende ijspegels. Als vanzelf komt mijn linkerhand omhoog en vindt de tonen van de ganzen. Even zoeken naar de juiste balans en ja, in mijn oren klinkt het nu zoals het aan de waterkant in mijn hoofd klonk. Het thema Winter is geboren.

Natuurmuziek jaargetijden improvisatie winter

Luister hier hoe de winter klinkt op mijn harp

Ik wens je veel kijk- en luisterplezier met mijn Vier Jaargetijden.

Angeline Schoor

Da Capo Coaching