fbpx

Laatste update op 28 november 2023

Muziek verbindt al sinds mensenheugenis. Muziek brengt mensen bij elkaar, dichter bij zichzelf en in beweging. Muziek is niet leeftijdgebonden, een taal die door iedereen begrepen kan worden, waar ook ter wereld, door mens en dier. Muziek is universeel….

Als muzikant weet ik dit natuurlijk allang. Als ik op het podium achter mijn harp zit, helemaal in mijn eigen bubbel van muzikaal geluk, dan voel ik me intens met mezelf verbonden. Tussen mij, mijn instrument en het publiek zindert het, in het publiek zie ik gedeelde emotie. Met muziek communiceer je zonder woorden. Dat maakt het een ideaal communicatiemiddel, want het is laagdrempelig en universeel.

Het is dan ook niet zo vreemd dat ik dit als coach en trainer ook wil gebruiken. Want laagdrempelig communiceren, tja, dat wil toch iedere coach en trainer wel, dacht ik zo. En het werkt, want ik ken maar weinig mensen die kopschuw worden als je ze vraagt naar een stukje muziek te luisteren of zelf een muziekstuk mee te nemen dat ze mooi vinden. Sterker nog: samen naar muziek luisteren verbindt mensen bijna als vanzelf. Dus ligt het voor de hand dat ik mijn muziek integreer in mijn coaching en training. Ik doe dat op mijn eigen manier, gebruik makend van mijn muzikale vaardigheden en muzikaliteit.

Als andere coaches en trainers mij daarmee aan het werk zien, krijg ik vaak de feedback: “Wauw, wat een impact heeft dat! Dat zou ik nooit kunnen, want ik speel geen harp.” Dat klopt. Tenminste, van dat geen harp spelen. Maar dat betekent niet dat je met muziek, op een andere manier, niet dezelfde impact kunt hebben. Het gaat in coaching en training tenslotte niet om de impact van mijn harp, maar om de kracht van de muziek op zichzelf. Daar kun je mee leren werken, ook als je geen harpist bent.

Dat is voor mij de drijfveer geweest om mijn kennis te delen en een een training te maken die ingaat op het effect van muziek in coaching en training. Een training die je leert werken met muziekinterventies, zonder dat je daarvoor zelf een instrument hoeft te kunnen bespelen.

Dirigent 1
Wat ga je leren in deze training?

Voordat ik je ga vertellen wat je in de training leert, neem ik je een stukje mee in de wereld van muziek en brein.

Er zijn talloze manier van coachen en trainen en er is een enorm aanbod aan theorieën, modellen en methodieken. Het is net een warenhuis met uitpuilende schappen. Als coach of trainer sta je voor de uitdaging die gereedschappen te kiezen waarmee je aan de slag wilt. Daarbij zorg je voor variatie, want iedere klant is anders.

Het ligt voor de hand dat je kiest voor gereedschappen en interventies die aansluiten bij je eigen invalshoek, talenten en voorkeuren. Want een gereedschap moet lekker in de hand liggen. Zoals ik eerder al zei, is communiceren met muziek voor mij een tweede natuur. Daarom ligt het voor de hand dat het voor mij een favoriet gereedschap is. Maar hoe werkt dat dan?

Wat gebeurt er als je muziek hoort?

Je hebt vast wel eens ervaren dat muziek gevoelens en herinneringen oproept. Vaak koppel je als vanzelf bepaalde muziek aan een gemoedstoestand. In een vrolijke bui wil je naar andere muziek luisteren dan wanneer je somber of verdrietig bent. Het lijkt wel of muziek rechtstreeks in je hart bij je binnenkomt en op een of andere manier ook effect heeft op je lijf. Muziek creëert beweging. Niet alleen fysiek, maar ook in je hoofd en je hart.

Verbinding hoofd en hart. Da Capo Coaching.

Hoe komt dat eigenlijk?

Zonder dat je er erg in hebt, maakt muziek in je hersenen een verbinding tussen de rationele en de emotionele hersenfuncties. Dit gebeurt niet alleen als je zelf muziek maakt, maar ook als je ernaar luistert. Muziek zorgt ervoor dat er in het brein nieuwe verbindingen worden gelegd, waardoor groei en nieuw gedrag binnen bereik komen. Daar komt bij dat bij het maken van muziek hormonen worden aangemaakt die een gevoel van geluk en gezamenlijkheid oproepen. Met muziek communiceer je op een directe en pure manier. Door in je coaching en training muziek te gebruiken, kun je via een nieuwe invalshoek en op een ander niveau contact maken met je coachee/een groep.

Werken met muziekinterventies

Vanuit mijn natuurlijke neiging om te communiceren met muziek heb ik methodieken ontwikkeld waarin harpspel, stem en improvisatie een rol spelen. Die zet ik onder andere in bij ontspannings- en visualisatieoefeningen, om gedrag te spiegelen, om een anker te maken of inzicht te geven in groepsprocessen. Dat geeft verrassende resultaten. Hoewel ik het al heel vaak heb zien gebeuren, vind ik het iedere keer weer een wonder om te zien hoe eenvoudig je met muziek contact maakt. Hoe gemakkelijk de verbinding tussen hoofd, hart en lijf gelegd wordt. Hoe snel je bij je gesprekspartner op gevoelsniveau zit. Zelfs bij mensen bij wie de deur naar het gevoel potdicht zit, zorgt muziek ervoor dat deze opengaat.

Muzieknoot Da Capo Coaching, Invalshoek muziek

Niet alleen voor muzikanten weggelegd

Dan komen we nu bij het punt dat veel mensen denken: “Ik bespeel geen instrument dus dit is niet voor mij weggelegd.” Niet waar dus. Ook al ben je zelf geen muzikant, niets staat je in de weg om je te verdiepen in het fenomeen van muziek in coaching en training, hoe de wisselwerking tussen muziek, brein en lijf werkt en hoe je deze kennis kunt toepassen. Werken met muziek in je coaching en training behelst zo veel meer dan zelf iets spelen. Als je weet welke fysieke en mentale processen door muziek in werking worden gesteld en inzicht hebt in de wisselwerking en het effect, kun je die kennis gebruiken om patronen bloot te leggen, te veranderen en nieuw gedrag laten beklijven. Akkoord, je hebt misschien niet zoals ik het vermogen om ter plekke en in het hier en nu te improviseren met een instrument. Maar er zijn zo veel andere manieren om muziek te gebruiken. Als losse methodiek of als aanvulling op werkvormen die je zelf graag gebruikt. Omdat muziek zo persoonlijk is en als vanzelf wordt afgestemd op je coachee of groep, zit je eigenlijk altijd goed. Nog nooit was maatwerk leveren zo gemakkelijk.

Toepassing

Ik zou handleidingen kunnen schrijven over mijn methodieken en de vertaalslag naar jouw praktijk, maar dan heb je het zoveelste theorieboek. Die zijn er al genoeg. Gelukkig maar, want ik ben heel blij dat er in deze tijd steeds meer onderzoek wordt gedaan naar het effect van muziek en dat dit onderzoek uitwijst dat er meetbare veranderingen plaatsvinden brein en lijf. Kijk maar eens naar Erik Scherder: wat gebeurt er in je hersenen wanneer je naar muziek luistert?.  Of lees Muziek en brein, door Ben van Cranenburgh. Ik word er vrolijk van dat het nu iedereen wel duidelijk wordt dat je met muziek patronen kunt doorbreken en de weg vrijmaken voor nieuw gedrag. In de gezondheidszorg wordt muziek steeds vaker ingezet bij pijnbestrijding en ter bespoediging van het genezingsproces. Een prachtig voorbeeld daarvan is het project Muz-IC, over het inzetten van muziek op intensive care. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat dezelfde theorie ingezet kan worden in coaching en training. Met muziek kom je binnen op een ander niveau en maak je op een laagdrempelige manier een verbinding tussen hoofd, hart en lijf.

Dus hoe leer je het?

Er is niets mis mee om je te verdiepen in een van de theorieboeken of een paar video’s te bekijken van coaches of trainers in actie. Met deze info kun je zelf gaan uitproberen en zie je of het bij je past en aanslaat bij je coachee of groep. Maar dan begin je zelf vanuit je rationele hersenfunctie. De vraag is of de verbinding met de emotionele hersenfunctie dan wel tot stand komt. Muziek is tenslotte nu juist iets wat gaat leven als je het beleeft. Pas als je zelf hebt gevoeld en ervaren wat de impact van muziek is, kun je er echt mee aan de slag. Vandaar dat ik meer heil zie in ervarend leren dan in lezend leren.

Daar gaat deze training dan ook over. In anderhalve dag ga je leren hoe jij in jouw coaching en training muziek inzet. Door middel van mijn eigen methodieken laat ik ervaren wat muziek met je doet. Vervolgens maak ik de vertaalslag naar jouw praktijk en oefenen we met elkaar methodieken die je in je eigen coaching en training kunt toepassen. Hiervoor is het uiteraard niet nodig dat je zelf een instrument bespeelt. Ook zonder dat kun je gebruik maken van de enorme impact van muziek.

In “Als de NooT het hoogst is, is de coach nabij…” maak je kennis met het fenomeen van muziek in coaching en training en krijg je inzicht in de wisselwerking tussen muziek, brein en lijf. Aan het eind van de training heb je:

  • aan den lijve ervaren wat muziek doet, zodat je dit vanuit je eigen beleving kunt inzetten in je coaching en training;
  • theorie en achtergrondinformatie over muziek, de therapeutische toepassing van muziek en de werking van muziek binnen het brein;
  • concrete muziekwerkvormen om de volgende dag mee aan de slag te gaan.

Geloof me, het is echt niet zo moeilijk als het lijkt, maar je moet wel even de tijd nemen om zelf te luisteren, voelen, kijken en ervaren. Je zult merken dat je repertoire wordt uitgebreid met een paar waardevolle gereedschappen. Kom het maar eens beleven.

Trainingsdatum 2024

26 april (trainingsdag) en 23 mei (terugkomochtend)

Trainingslocatie: Villa Schoutenhoeck, Zwartewaal.

Villa Schoutenhoeck, Zwartewaal

Kijk voor een sfeerimpressie naar deze video.

Wat vinden cursisten?
  • In deze training word je op een laagdrempelige en rustige wijze meegenomen in de mogelijkheden om muziek op vele wijzen te integreren in je coaching. Angeline creëert veiligheid en bespeelt je leerproces op een fijne wijze. Ze weet de juiste snaar te raken om je mee te nemen in het onderzoeken van de mogelijkheden die muziek biedt.
  • Een aanrader voor iedereen die individuen coacht en/of werkt met groepen. Deze training was goed voor het opdoen van ideeën voor mijn eigen coach- en trainingspraktijk en voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Een goede mix van theoretische achtergrond gecombineerd met verrassende en direct toepasbare oefeningen. Laat je vooral verrassen wat muziek, in welke vorm dan ook, kan betekenen voor jouw en jouw doelgroep.
  • Deze training laat je ervaren wat muziek kan doen in een coachingsgesprek; tegelijk krijg je goed onderbouwde theorie, oefeningen en praktisch handvatten om zelf als coach aan de slag te gaan met muziek. Een fijne, leerzame training die ik zeer kan aanbevelen.
  • In deze training leer je om op een simpele manier met muziek te coachen. Angeline laat je dit heel intens ervaren en geeft je een handvat om dit gelijk in je praktijk toe te passen. Mijn tip is: schrijf je zo snel mogelijk in voor deze training.

Meer recensies vind je hier.

Aanmelden?

Enthousiast geworden? Zin in iets om naar uit te kijken? Meld je dan hier aan.