fbpx

Improviseren, ik ben er dol op! Niet alleen als ik op het podium sta als muzikant, maar ook als coach en trainer. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik in mijn coaching en training graag muziekinterventies inzet en dat daarin vaak improvisaties zitten. Improviseren is voor mij niets anders dan inspelen op wat er hier en nu gebeurt, of het nu op een podium is of in een coaching- of trainingssessie. Improvisatie geeft me de vrijheid om vanuit mijn hart te reageren op wat er gebeurt. Voor mij is dat een grote bron van inspiratie.

Als ik met muziekimprovisaties werk, wordt mij vaak gevraagd: “Waar haal je toch de inspiratie vandaan?” Dit is nou zo’n vraag waar ik blij van word. Voor mij ligt het namelijk voor de hand, maar ik weet dat dit voor anderen een soort magie is. Dat zijn de leukste dingen om uit te leggen, want dan kun je vertellen vanuit je passie.

Magie

Vandaag neem ik je een stukje mee in deze magische wereld.

Veel van mijn inspiratie komt voort uit geluiden die ik in mijn omgeving hoor. Omdat ik een buitenmens ben, zijn dat vaak geluiden uit de natuur, zoals het ruisen van de wind, vogels die zingen, water dat over stenen huppelt of regendruppels die vallen. Ook als ik op reis ben, word ik vaak geïnspireerd door dit soort natuurlijke geluiden. Op een van mijn reizen door Schotland en Yorkshire heb ik zelfs een hele trilogie geschreven, gebaseerd op een waterval die uit drie delen bestaat.

IMG 6044b Aysgarth Falls waar het allemaal begon... p39 scaled

Hoe werkt het?

De geluiden komen binnen in mijn brein en vertalen zich daar naar vergelijkbare tonen en ritmes. Het is niet zo gemakkelijk uit te leggen hoe dat gaat. Aan de hand van een voorbeeld ga ik proberen je erin mee te nemen.

Aan het eind van een zonnige lentedag maak ik een avondwandeling. Ik loop door een klein bos. Door de bomen heen zie ik het goud van de ondergaande zon. Hoog in de bomen hoor ik het gefluit van verschillende kleine zangvogeltjes. Daar overeen klinkt ineens het zeer herkenbare lied van een merel. De merel zwijgt. Het koor van zangvogeltjes gaat door. Dan valt de merel weer in. Een adembenemende samenzang.

 

Natuurmuziek jaargetijden lente

Kijk en luister naar deze video om te zien en horen wat ik zie.

Terwijl ik luister naar de tonen en kijk naar het ritme van de bewegingen, gaat in mijn muzikale geest een deurtje open. De tonen die ik hoor, vertalen zich in mijn hoofd naar snaren op mijn harp. De melodie van de merel zet zich vast in mijn hoofd. De zangvogels vormen een bijpassend akkoord. Ik sluit mijn ogen, houd dit beeld vast en loop naar huis.

Thuis ga ik achter mijn harp zitten. Ik zet mijn vingers op de snaren en zoek op mijn snaren naar de melodie van de merel. Dat valt niet mee, want merels zingen in een totaal andere toonladder dan wij in dit deel van de wereld gewend zijn. In mijn eigen toonladder benader ik het zo goed mogelijk. Dan nog het vogelkoor, dat is gemakkelijker te vinden: een eenvoudig ritme met mijn linkerhand en snelle hoge tonen met mijn rechterhand. En dan natuurlijk afwisselen met het lied van de merel. Even zoeken naar de juiste balans en ja, in mijn oren klinkt het nu zoals de vogels in het bos in mijn hoofd klonken. Het thema Lente is geboren.

Natuurmuziek jaargetijden lente 1 scaled

 

Kijk en luister in deze video naar het thema Lente.

Heb ik eenmaal een thema gemaakt, dan blijft het in mijn repertoire. Het thema zelf is eenvoudig, maar het geeft mij voldoende basis om er verder op door te improviseren. Door verschillende thema’s na elkaar te spelen, kan ik mijn muziek verhalend maken. Omdat het allemaal improvisaties zijn, kan ik aansluiten op wat er op dat moment aan het gebeuren of nodig is.

Angeline Schoor
Da Capo Coaching