fbpx

Leiderschap, een veelgebruikt containerbegrip. Je kunt er trainingen voor volgen en daar steek je veel van op. Je leert modellen en theorieën kennen die je op hoofdlijnen prima kunt toepassen op je eigen organisatie. Maar de dagelijkse praktijk trekt zich niet veel aan van modellen en theorieën.

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen in 6 stappen

In de waan van de dag moet je handelen in het hier en nu, vaak onder stress en tijdsdruk. Bij het hanteren van de sores van alledag ligt het accent meer op je persoonlijk leiderschap ontwikkelen dan op het toepassen van kennis en modellen. 

Al ben ik zelf geen leidinggevende meer, ik heb lang genoeg in het vak gezeten om te weten wat er allemaal op je af komt. Waar de schoen kan wringen maar ook hoe je de druk kunt verlichten. Ik heb met al die leiderschapsbijltjes wel een keer gehakt. Dat komt goed van pas nu ik coach en trainer ben. In die rol vaar ik graag een tijdje mee met mensen die nog wel in het leidinggevende schuitje zitten.

Hoewel ieder schuitje natuurlijk uniek is, kom ik toch vaak dezelfde obstakels tegen waar omheen gevaren moet worden. Iedereen pakt dat op zijn eigen manier aan en daarom heb ik een grote verscheidenheid aan gereedschap om een handje te helpen bij de navigatie. Maatwerk is mijn standaard aanpak.

Hobbels om te overwinnen en je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen

Maar in de obstakels op zich zie je de gemene deler. Je komt ze eigenlijk overal tegen. Bij de een wat meer van dit, bij de ander wat meer van dat. Het slechte nieuws is dat obstakels niet gaan verdwijnen, hoe veel je ook weet over leiderschap.

Het goede nieuws is dat bij ieder obstakel vaardigheden horen die je helpen er soepeler mee om te gaan. Vaardigheden die je je eigen kunt maken, waarmee je kunt oefenen en waar je beter in kunt worden. 

Laten we eens kijken naar de top 6 van hobbels in je persoonlijk leiderschap die ik het vaakst tegenkom. Dan licht ik meteen ook een tipje van de sluier op over vaardigheden die het jou gemakkelijker kunnen maken.

De spagaat

Het hoger management verwacht dat je je resultaten haalt. Er is een jaarplan waarin de afdelings- en teamdoelen zijn vastgesteld. Je hebt een budget, een planning en personele middelen. Ga er maar mee aan de slag. Je voelt je betrokken bij de organisatiedoelen. Je bent hier tenslotte niet voor niets komen werken.

Je collega leidinggevenden zijn fijne collega’s en samen kom je er wel. Je krijgt er ook nog eens mooi salaris voor. Dat alles bij elkaar zorgt voor een stevige loyaliteit naar de organisatie waarin je werkt en het hoger management dat aan het roer staat.

Je team verwacht dat je er voor ze bent. Dat je voor ze opkomt, paraat staat voor hun werkgeluk en welbevinden en dat ze niet overbelast worden. Het is een fijne club mensen waar je op kunt rekenen. Ze staan altijd voor je klaar en ze werken als paarden. Je bent voortdurend met ze in contact. Niet alleen tijdens je teamoverleg en individuele werkoverleggen, maar ook op de werkvloer.

Bij de koffieautomaat maak je een praatje over het werk maar ook over hoe het thuis gaat. In je dagelijkse gang over de afdeling zie je hoe de vlag erbij hangt. Je ervaart hoe de werkdruk effect heeft op de sfeer en het lichamelijk en geestelijk welzijn van je mensen en je voelt je daar verantwoordelijk voor.

Je voelt je gevangen tussen deze twee loyaliteiten, want ze bijten elkaar. HELP!

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen, twee loyaliteiten

Waar kun je mee oefenen om hier beter mee om te gaan: positioneren, werken met coalities, omgaan met speelruimte.

 

Nee zeggen

Als leidinggevende heb je een spilfunctie. In je omgeving zijn er veel mensen die iets van je nodig hebben en die een beroep op je doen. Je hebt een schat aan kennis en ervaring en je bent van nature vriendelijk en hulpvaardig. Je helpt mensen graag uit de brand.

Dat maakt jou tot een collega waar mensen graag bij te rade gaan. Dat geeft je een goed gevoel, want je gedijt in een sfeer waarin mensen prettig met elkaar samenwerken. Maar het heeft ook een keerzijde: er landt erg veel op je bord.

Het gevolg van dit alles is dat je met grote regelmaat werk van anderen zit te doen met als gevolg dat je eigen werk blijft liggen. Erg frustrerend. HELP!

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen - nee zeggen

Waar kun je mee oefenen om hier beter mee om te gaan: grenzen bewaken, assertiviteit.

 

De twee talen van het hoger management en de werkvloer

Met het hoger management praat je over organisatiedoelen, targets, visie, stippen op de horizon en dat soort zaken. De agenda van je managementteam, je maandelijkse overleg met je afdelingshoofd, heidagen en visiebijeenkomsten staat er bol van.

Je communiceert erover via actielijsten, visiedocumenten en praatplaten. De taal die gebruikt wordt is abstract, op hoofdlijnen en gericht op die mooie stip op de horizon.

Met je team praat je over teamdoelen, concrete resultaten, ontwikkelpunten en werkverdeling. Lekker concreet, want we weten allemaal waar we het over hebben. Het werk moet gedaan worden, nietwaar. Je praat er met elkaar over in alledaagse mensentaal, recht voor zijn raap, met de focus op het hier en nu.

Jij zit tussen die twee talen in en ze bijten elkaar. HELP!

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen - twee talen

Waar kun je mee oefenen om hier beter mee om te gaan: effectief communiceren, bundelen en structureren van informatie.

 

One size fits all……..?

De medewerkers in je team zijn behoorlijk verschillend. Sommige zijn niet te stuiten en andere juist niet vooruit te branden.

Dat is niet zo gek natuurlijk, want het zijn allemaal mensen. Die zijn van nature verschillend en uniek en hebben allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing. Maar jij bent zelf ook een mens met je eigen gebruiksaanwijzing en manier waarop je dingen graag aanpakt. 

Als leidinggevende wil je graag iedereen gelijk behandelen, maar jouw aanpak valt niet bij iedereen in goede aarde. Dat geeft soms wrijving. HELP!

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen - verschillende aanpak

Waar kun je mee oefenen om hier beter mee om te gaan: situationeel leiderschap, gesprekstechnieken.

 

Zo veel leiders, zo veel stijlen

Als leidinggevende zit je in een positie waarin je geacht wordt dingen voor elkaar te krijgen. Dat doe je met al je kennis en vaardigheden, daarbij gebruik makend van de ervaring die je als leidinggevende hebt.

Daarnaast neem je jezelf als mens natuurlijk ook mee. Vanuit je verleden heb je jezelf bepaald gedrag eigen gemaakt. Die gedragspatronen vertalen zich in je aanpak als leidinggevende.

In de praktijk merk je soms dat je met jouw gedrag niet altijd bereikt wat je wilt. Bij collega’s zie je wel eens dat ze met hun aanpak meer effect hebben, maar dat gedrag past helemaal niet bij jou. Je wilt ook gewoon jezelf kunnen blijven. HELP!

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen - welke stijl

Waar kun je mee oefenen om hier beter mee om te gaan: voorkeursgedrag en teamrollen, drijfveren.

 

Te weinig uren in een dag

 Je komt binnen en wordt meteen aangesproken door een medewerker, nog voordat je je jas uitgetrokken hebt. Een spoedje. Dat dan maar eerst en daarna naar je mail kijken. Voor deze ochtend had je een uur ingepland om aan een notitie te werken die al veel te lang ligt, maar je assistente heeft er een afspraak overeen gepland: ingelast managementoverleg. Rennen dan maar en straks in de lunchpauze snel een paar mails beantwoorden.

Daar komt niets van terecht, want na het managementoverleg wil je afdelingshoofd even een paar dingen met je doornemen. Voor de rest van de dag ren je van de ene naar de andere afspraak. Je telefoon blijft maar pingen en het aantal berichten in je mail groeit met de minuut.

De dag is om en de tijd is weer als zand door mijn vingers geglipt. Wat ik eigenlijk wilde doen, is weer niet af. HELP!

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen - taken niet af

Waar kun je mee oefenen om hier beter mee om te gaan: timemanagement, grenzen bewaken.

 

Van berg tot een verzameling molshopen

Herken je ze? Misschien heb jij nog wel andere hobbels ook. Alsof je niet al genoeg te doen hebt. Je zou er moedeloos van worden.

Het voelt als een berg waar nauwelijks overheen te kijken is. Maar je kunt het ook zien als een verzameling molshopen. Het wordt een stuk overzichtelijker als jij voor jezelf uitrafelt wat jouw molshopen zijn. Dat je gaat zien waar en hoe ze liggen en een idee krijgt welke je het meeste in de weg ligt.

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen - niet te overziene berg

Als je dat eenmaal weet, kun je je concentreren op de meest hinderlijke molshoop. Dan is het een kwestie van een schep pakken die precies groot genoeg is en aan de slag gaan. Of om even buiten de metafoor van de molshopen te stappen: de juiste vaardigheden aanleren, oefenen en gaan toepassen.

Persoonlijk leiderschap ontwikkelen - molshopen

Hierboven heb ik al een tip van de sluier opgelicht over vaardigheden die je kunt oefenen om je obstakels te omzeilen. Als we dit vertalen naar de bergen en molshopen dan zijn er dus veel verschillende scheppen in omloop die je kunt gebruiken om jouw molshoop te lijf te gaan. Voor elk wat wils.

Vervolgens is het een kwestie van juist die vaardigheden gaan leren en oefenen die je helpen je meest hinderlijke molshoop uit de weg te ruimen. Of om deze in ieder geval zo laag te maken dat je er niet meer voortdurend over struikelt.

Als je meer dan één lastige molshoop hebt, dan is er ook niets aan de hand. Je begint met de grootste en werkt gestaag verder tot je over geen enkele meer steeds struikelt. Vanuit mijn ervaring kan ik je vertellen dat het vaak zo is dat wanneer je aan je grootste molshoop werkt, dan ongemerkt de anderen ook een stukje lager worden.

De enige voorwaarde is er tijd en ruimte voor maken. Want leren kennen van je molshopen, vinden van de juiste schep en oefenen met uit de weg ruimen gaat niet terwijl je druk bezig bent een onoverzichtelijke berg te beklimmen.

Leiderschapstools persoonlijk leiderschap ontwikkelen

Tijd en ruimte maken betekent even afstand nemen, een adempauze inlassen. Sparren met iemand die een frisse blik, een bak ervaring en een emmer vol uiteenlopende scheppen heeft. Oefenen vanuit een nieuwe invalshoek. Feedback krijgen en daarvan leren. Aan het roer gaan staan van je eigen persoonlijke ontwikkeling, rust in je hoofd creëren en stappen vooruit maken.

 

Molshopen in je persoonlijk leiderschap organiseren

Dit is jouw moment om je persoonlijk leiderschap te gaan ontwikkelen. Om je molshopen te organiseren en een voor een uit de weg te ruimen.

Stap even uit de tredmolen van de waan van de dag en gun jezelf die adempauze. Tijd voor sparren en spiegelen, twijfelen en weifelen. Ruimte voor een rustig gesprek met een kop thee, voor een  wandeling, voor een paar keer diep ademhalen en even niets hoeven. Dan ontstaat en ruimte voor groei.

In mijn landelijk gelegen coachingspraktijk vlakbij Rotterdam is volop ruimte voor al deze dingen. Terwijl ik tijdens een ontspannen coaching sessie met je meedenk en -loop, met mijn bak ervaring en emmer vol verschillende scheppen, ga jij een voor een je molshopen te lijf en geef jezelf ruimte om je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Getriggerd? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek