fbpx

Je eerste afspraak is om 9.00 uur, daarna nog eentje om 10.00 uur. Als die niet uitloopt, kun je voor de lunchpauze je mailachterstand wegwerken. Maar natuurlijk loopt de afspraak wel uit. Je komt er zelfs niet aan toe te gaan lunchen. Boterham onderweg dan maar. Je middag zit vol afspraken buiten de deur. Voor je het weet is de dag om en heb geen tijd gehad om je mails te beantwoorden. Als je voor je naar bed gaat snel een blik werpt, zie je dat er 74 nieuwe berichten binnen zijn gekomen….

Herken je dat? Geleefd worden door je agenda, dingen die onverwachts op je pad komen en direct je aandacht vragen?

Ik heb goed en slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws maar eerst, dan hebben we dat gehad: de waan van de dag is er en zal er altijd zijn. Die gaat niet weg. Nooit. Maar is is ook goed nieuws: binnen die waan van de dag sta je zelf aan het roer. Je agenda is er voor jou, jij bent er niet voor je agenda. Je kunt keuzes maken die je dag, je week, je maand, je leven veranderen. Die je ruimte geven om binnen de waan van de dag een koers te varen waar jij je goed bij voelt.

Nu denk je misschien: “Dit klinkt als werken aan mijn timemanagement. Ammehoela! Dat kan ik er niet ook nog eens bij hebben. Dat heeft trouwens geen zin, want het gaat hier niet om timemanagement, maar om al die bordjes die in de lucht gehouden moeten worden.”

Op zich heb je daar gelijk in. Te veel bordjes in de lucht houden is veel minder een kwestie van je agenda organiseren dan van kiezen. En kiezen, dat is vaak verdraaid lastig. Zeker als er hoger in de boom van jouw organisatie mensen zitten die dat ook moeilijk vinden. Dat druppelt dan fijn door op de tak waar jij zit.

Maar ook hier heb ik goed nieuws. Kijk, het anders organiseren van je agenda is een truc die je best kunt leren. Daarmee ga je winst behalen door efficiënt delegeren en termen als urgent en belangrijk niet door elkaar te halen. Dat helpt echt wel, zeker op de korte termijn. Maar op het moment dat je beter leert kiezen, niet alleen met je hoofd maar ook met je hart, maak je pas echt verschil. Voor jezelf en voor anderen.

Wat er om je heen gebeurt, kun je niet veranderen. Maar wel wat je zelf doet. En dat heeft dan weer effect op wat er om je heen gebeurt. Het is er nog wel, maar je maakt je voor jezelf de weg vrij om binnen de context van de organisatie je eigen weg te gaan. Of, om het op een muziekmanier te zeggen: in het ritme van je organisatie je eigen melodie te spelen.

Omdat ik naast coach en trainer ook muzikant en verhalenverteller ben, vind ik het fijn om dingen die mij bezighouden op muziek te zetten. Daarmee krijgt het een geluid dat het eerst niet had, dat komt op een andere manier bij je binnen. Benieuwd naar mijn muzikale vertaling van De waan van de dag? Klik hier om te kijken en te luisteren naar de video.

Muzieknoot Da Capo Coaching, Invalshoek muziek

Kun je wel wat hulp gebruiken om binnen de waan van de dag toch je eigen melodie te spelen? Kom dan eens bij me langs. Ik speel graag een tijdje met je mee.

Angeline Schoor
Da Capo Coaching