fbpx

Laatste update op 9 augustus 2022

Ieder mens is uniek. Iedereen leert, groeit en ontwikkelt zich op een andere manier. Dat maakt dat geen enkel coachtraject hetzelfde is.

De uitdaging voor mij als coach is juist die gereedschappen en werkvormen te kiezen die passen bij wat jij nodig hebt om stappen te zetten die je verder helpen. Dat is voor iedereen anders en het is een kwestie van aanvoelen en uitproberen.

Vanuit mijn coachopleiding, permanente educatie en jarenlange ervaring beschik ik over een ruim scala aan coachingsmethodieken als transactionele analyse, opstellingen, NLP, lichaamsgericht werken, systemisch werken, mindfulness en cognitieve gedragstherapie. Als ik met teams werk, vul ik dat aan met methodieken als TeamRol-Indexator en Organisatie Energie. Maar daarnaast heb ik een extra gereedschap: muziek.

Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat ik naast coach en trainer ook muzikant ben. Als muzikant is communiceren met muziek voor mij een tweede natuur. De stap om dit toe te passen in mijn coaching is voor mij dan ook volstrekt logisch. Deze manier van communiceren gebruik ik onder andere bij ontspannings- of visualisatie-oefeningen, om gedrag te spiegelen, om een anker te maken of inzicht te geven in groepsprocessen. Dat geeft verrassende resultaten. Hoewel ik het al heel vaak heb zien gebeuren, vind ik het iedere keer weer een wonder om te zien hoe eenvoudig muziek bij de ander een verbinding tussen hoofd, hart en lijf maakt. Zelfs als bij jou de deur naar het gevoel potdicht zit, zorgt muziek ervoor dat deze open gaat.

 

muzikant

Wetenschappelijk onderbouwd

Dit klinkt je misschien wazig in de oren, maar wetenschappelijk onderzoek heeft veelvuldig uitgewezen dat muziek iets doet met je brein. Zonder dat je het merkt, maakt muziek in je hersenen de verbinding tussen de linkerhersenhelft (waar de ratio zit) en de rechterhersenhelft (waar emoties en creativiteit huizen). Alleen al door het luisteren naar muziek worden in je brein nieuwe verbindingen gelegd, waardoor groei en andere patronen binnen bereik komen. Als je zelf muziek maakt, hoe eenvoudig ook, worden ook nog eens hormonen aangemaakt die een gevoel van geluk en gezamenlijkheid oproepen en dat zorgt voor een fijne en veilige basis om te oefenen met nieuw gedrag.

 

hart en brein

Favoriet gereedschap

Vandaar dat muziek in mijn coaching een favoriet gereedschap is. Ik zet het in wanneer taal tekort schiet en het niet schijnt te lukken om in woorden weer te geven wat er onder de oppervlakte ligt. Door op dit soort momenten muziek te gebruiken, maak je ongemerkt een brug tussen intuïtief weten en bewust handelen. De muziek in mijn coaching staat echter nooit op zichzelf en is altijd aanvullend op andere coachingsmethodieken. Het werkt verdiepend en verrijkend. Muziek is in mijn coaching en training de bonus die vanuit een andere invalshoek inzichten geeft en deze dieper verankert.

gereedschappen muziek collage

Ervaren en uitproberen

Als je dit leest, denk je misschien: klinkt goed, maar hoe werkt dat dan? Maar dan ben je meteen al vanuit je linkerhersenhelft bezig en komt de verbinding met de rechterhersenhelft niet vanzelfsprekend tot stand. Muziek is tenslotte juist iets wat je moet ervaren, anders gaat het niet leven. Vandaar dat ik zo nu en dan een workshop geef die het je laat beleven.

Lees  hier meer over deze workshop of schrijf je hier direct in.