fbpx

Dat moet gevierd worden!

Op 8 juli 2021 ben ik glansrijk geslaagd voor mijn examen TeamRol-Indexator. Daarmee ben ik als expert toegetreden tot een team van bevlogen coaches en trainers die teams helpen zicht te krijgen op hun samenwerking en deze te verbeteren.

Samenwerken gaat het beste als je elkaar weet te vinden. Maar dat is niet altijd eenvoudig. We zijn immers unieke individuen, vinden andere dingen belangrijk en hebben allemaal iets anders nodig. Wanneer je je verdiept in je beweegredenen en behoeften en in die van je collega’s, ontstaat er zicht op voorkeursgedrag in de samenwerking. Vanuit dit inzicht kun je, als individu én als team, bewust werken aan meer balans in de onderlinge interactie. Dat helpt de samenwerking enorm vooruit. Het schept een basis voor het creëren van een werkklimaat waarin iedereen zich prettig en veilig kan voelen.

Gedrag is complex en wordt beïnvloed door verschillende interne en externe factoren. Veel ervan gebeurt onbewust. Om gedrag binnen teams beter te begrijpen hebben Lex te Riele en Ruben Jurna van TeamRol-Indexator een model ontwikkeld. Dit model bevat vier niveaus.

  1. Actieniveau: over de acties die we uitvoeren.
  2. Taalniveau: over de manier waarop wij communiceren.
  3. Systeemniveau: over het systeem, de (geschreven en ongeschreven) regels waarin wij ons prettig voelen.
  4. Heldrolniveau: over het gedrag waarin wij “automatisch” schieten als we onder druk staan.

Deze niveaus zijn nauw met elkaar verweven en werken op elkaar in. Kennis van en inzicht in ons voorkeursgedrag op deze niveaus geeft ons een handvat om een bewuste keuze te maken voor de manier waarop we handelen en communiceren.

Wil je meer weten over de methodiek, ga dan naar de website van TeamRol-Indexator.

TeamRol-Indexator

In mijn certificeringstraject ben ik in de achterliggende theorie gedoken en heb ik uitgebreid kunnen oefenen met de materie. Machtig interessant! Ik heb gemerkt dat de persoonlijke en teamprofielen die deze methodiek genereert een stevige kapstok vormen voor het gesprek over gedrag en interactie, zowel individueel als op teamniveau. Een fijne springplank om vlot tot de kern te komen en diepgang aan het gesprek te geven. Met heel veel plezier voeg ik deze methodiek vanaf nu dan ook toe aan mijn gereedschapskist. Want: goed gereedschap heb je nooit teveel.

Angeline Schoor

Da Capo Coaching