fbpx

Laatste update op 24 juni 2021

Wie kent ze niet?
  • Pleasers, angsthazen, goedzakken, grote ego’s, realisten, ambitiejagers, roependen in de woestijn. Ken je dit soort types?
  • Leiderschap, elkaar aanvullen, delegeren, samenwerking, acceptatie. Zijn dat thema’s waar je wel eens mee worstelt?

Wees gerust, je bent niet de enige. Sterker nog: dit zijn types en thema’s die sinds mensenheugenis de geest prikkelen.

Relativeren maar!

Als het je lukt om types en thema’s zoals hierboven te herkennen, heb je al een belangrijke eerste stap gezet. Maar daarmee ben je er nog niet. Want na de herkenning volgt de vraag hoe jij erop gaat reageren. Hoe ga je ervoor zorgen dat jouw reactie niet impulsief maar effectief is?

Daar heb je wel honderd manieren voor, maar relativeren is een mooi begin. Relativeren is dingen in perspectief zien, in een andere context plaatsen. Als je relativeert, verleg je je focus en zoom je uit. Dat neemt de druk weg van een hinderlijke type of lastig thema. Relativeren geeft ademruimte en daarmee meer armslag om effectiever te reageren op wat er gebeurt.

Metaforen als vermaak en als handvat om te relativeren

Een leuke manier om te relativeren is om voor het gedrag dat je zo hindert een metafoor te zoeken. Door met een metafoor-bril op je neus naar een type of thema te kijken, neem je afstand van de situatie en zie je die vanuit een andere hoek. Dat helpt bij het relativeren.

Als een metafoor verpakt zit in een verhaalvorm, vind ik ze nog leuker om mee te werken. Als je een hinderlijk type, een lastig thema of misschien wel jezelf herkent en in uitvergrote vorm terug ziet komen in een luchtig verhaaltje, wordt datgene wat je in het echte leven stoort ineens een veel minder vervelend. Het kan zelfs vermakelijk zijn. Het haalt de spanning eraf en de afloop van het verhaal kan je een hint geven naar de oplossing in het echte leven.

In dit overzicht vind je een groot aantal veel voorkomende types en thema’s. Er zitten er vast een paar bij die jou bekend voorkomen. Ernaast vind je de titel van een eigentijds sprookje waarin dit type of thema centraal staat.

Benieuwd naar de sprookjes? Lees ze in mijn boek Sprookjes voor kleine en grote kinderen. Eenvoudig hier te bestellen.

Angeline Schoor
Da Capo Coaching