fbpx

Laatste update op 29 april 2021

Maart 2020: ineens moeten we allemaal thuiswerken. Paniek voor jou als leidinggevende! Hoe zorg ik voor continuïteit van het werk zonder op de werkvloer te zijn? Hoe hou ik contact met mijn team? Hoe hou ik mijn team bij elkaar?

Creatief als de mensheid is, schieten de online gereedschappen als paddenstoelen uit de grond. Aanvankelijk onwennig en onwillig gaan we online vergaderen in plaats van bij elkaar komen en beeldbellen in plaats van samen koffie drinken.

IMG 0715 scaled

Een harde dobber voor je leiderschap maar je blijkt daarin flexibeler dan je denkt. Je spreekt je medewerkers één op één telefonisch en haalt eens per week het team online bij elkaar. Je maakt thuis met je partner een schema zodat jullie om beurten ongestoord aan de keukentafel kunnen werken terwijl de ander de kinderen lesgeeft of de hond uitlaat. Het is passen en meten, vallen en opstaan, maar het lukt.

Februari 2021

Voor je het weet is er bijna een jaar voorbij en zitten we weer in een lockdown. Het thuiswerken is inmiddels bijna gewoon geworden. In de online vergaderkamers schakelen we moeiteloos van zoom naar teams en springen we soepel van de ene breakoutroom naar de andere. Tussendoor drinken we virtueel koffie met een collega. En passant delen we op allerlei platforms documenten met elkaar. In het thuiskantoor hebben we een redelijk werkend ritme gevonden.

Glimlachmomenten thuis werken 2

Toch knaagt er iets. Het werk loopt, je medewerkers krijgen je regelmatig te zien en horen, het team heeft onderling voldoende contactmomenten. Maar je mist iets.

Met weemoed denk je terug aan de tijd waarin je even bij een collega kon binnenlopen om te sparren over een lastige kwestie. Tussen de middag een broodje eten met een paar mensen van een andere afdeling, ervaringen uitwisselen en samen lachen om die miskleun van vorige week.

Wat je mist, is aandacht. Aandacht voor het hart in je leiderschap. Aandacht voor jou als mens. Een meeluisterend oor, feedback juist op dat ene moment waarop je ergens mee worstelt. Tijd om even niet door te klikken naar de volgende online vergadering. Een moment om dat lastige gesprek van daarnet te laten bezinken en niet opschieten om de keukentafel op tijd vrij te maken voor de kinderen met het online huiswerk.

Daar tijd voor maken, is ook leiderschap. Momenten creëren om stil te staan bij hoe het nu met jou gaat. Welke vragen er in je leven. Wat je goed afgaat en wat je moeilijk vindt. Waar je last van hebt en waar je energie van krijgt. Momenten om deze vragen, inzichten, twijfels en angsten te delen met een ander. Niet via een scherm, maar op een echte plek, binnenshuis bij een kop thee. Of buiten in het groen, waar je elkaar recht in de ogen kunt kijken, elkaar kunt horen ademen, elkaars lichaamstaal kunt lezen.

wandelcoaching 3 DSC 0229b scaled

Herken je dit?

Dan is dit voor jou misschien het moment om je persoonlijk leiderschap ruimte te geven. Stap even uit de tredmolen van al het online-moeten en gun jezelf tijd voor momenten van echt contact. Tijd om te sparren en spiegelen, twijfelen en weifelen. Tijd voor een adempauze in een wereld van online-activiteiten. Tijd voor een rustig gesprek met een kop thee. Tijd voor een  wandeling. Tijd voor een paar keer diep ademhalen en even niets hoeven.

In mijn landelijk gelegen praktijk is volop ruimte voor al deze dingen. Terwijl ik met je meedenk en -loop, komt stap voor stap je al te drukke hoofd weer in balans met je hart.

Klaar om de volgende stap te zetten op weg naar
een leiderschap met hoofd én hart?

leiderschap ganzen scaled

Klik hier om contact op te nemen voor een gratis oriëntatiegesprek.

Angeline Schoor
Da Capo Coaching