fbpx

Laatste update op 13 maart 2022

Improviseren, ik ben er dol op! Niet alleen als ik op het podium sta als muzikant, maar ook als coach en trainer. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik in mijn coaching en training graag muziekinterventies inzet en dat daarin vaak improvisaties zitten. Improviseren is voor mij niets anders dan inspelen op wat er hier en nu gebeurt, of het nu op een podium is of in een coaching- of trainingssessie. Improvisatie geeft me de vrijheid om vanuit mijn hart te reageren op wat er gebeurt. Voor mij is dat een grote bron van inspiratie.

Als ik met muziekimprovisaties werk, wordt mij vaak gevraagd: “Waar haal je toch de inspiratie voor die improvisaties vandaan?” Dit is nou zo’n vraag waar ik blij van word. Voor mij ligt het namelijk voor de hand, maar ik weet dat dit voor anderen een soort magie is. Dat zijn de leukste dingen om uit te leggen, want dan kun je vertellen vanuit je passie.

Magie

Vandaag neem ik je een stukje mee in deze magische wereld.

Veel van mijn inspiratie komt voort uit geluiden die ik in mijn omgeving hoor. Omdat ik een buitenmens ben, zijn dat vaak geluiden uit de natuur, zoals het ruisen van de wind, vogels die zingen, water dat over stenen huppelt of regendruppels die vallen. Ook als ik op reis ben, word ik vaak geïnspireerd door dit soort natuurlijke geluiden. Op een van mijn reizen door Schotland en Yorkshire heb ik zelfs een hele trilogie geschreven, gebaseerd op een waterval die uit drie delen bestaat.

IMG 6044b Aysgarth Falls waar het allemaal begon... p39 scaled

Hoe werkt het?

De geluiden komen binnen in mijn brein en vertalen zich daar naar vergelijkbare tonen en ritmes. Het is niet zo gemakkelijk uit te leggen hoe dat gaat. Aan de hand van een voorbeeld ga ik proberen je erin mee te nemen.

Op een koele maar zonnige herfstmiddag loop ik over een dijkje langs het kanaal waaraan ik woon. De zon hangt laag en pinkelt door de kaler wordende bomen. Zo nu en dan dwarrelt een gekleurd boomblad zachtjes naar beneden.

 

Natuurmuziek jaargetijden hersft klein formaat

Kijk en luister naar deze video om te zien en horen wat ik zie.

Terwijl ik luister naar de geluiden en kijk naar het ritme van de bewegingen, gaat in mijn muzikale geest een deurtje open. Wat ik hoor, vertaalt zich in mijn hoofd naar snaren op mijn harp. Ik sluit mijn ogen, houd dit beeld vast en loop naar huis.

Thuis ga ik achter mijn harp zitten. Ik zet mijn vingers op de snaren. De laaghangende zon klinkt als een baslijn. Als vanzelf vinden de vingers van mijn linkerhand de noten. De zon die door het dunner wordende bladerdak pinkelt, valt uiteen in ijle hoge noten. Een blad dat voor mijn voeten naar beneden dwarrelt, vormt zich tot een snelle neergaande melodie. Ja, zo klonk het daarnet buiten in mijn hoofd. Het thema Herfst is geboren.

Natuurmuziek jaargetijden improvisatie herfst klein formaat

Kijk en luister in deze video naar het thema Herfst.

Heb ik eenmaal een thema gemaakt, dan blijft het in mijn repertoire. Het thema zelf is eenvoudig, maar het geeft mij voldoende basis om er verder op door te improviseren. Door verschillende thema’s na elkaar te spelen, kan ik mijn muziek verhalend maken. Omdat het allemaal improvisaties zijn, kan ik aansluiten op wat er op dat moment aan het gebeuren of nodig is.

Angeline Schoor
Da Capo Coaching