fbpx

Laatste update op 2 april 2021

Confucius zei het lang geleden al: geef mij werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken. Dat is waar. Als je kunt werken vanuit je passie, vanuit iets waar je echt warm voor loopt, voelt het niet als werken. Dan ben je aan het genieten en dat werkt zo aanstekelijk dat anderen er ook blij van worden.

Mijn leiderschap-ik
Voordat ik als coach en trainer actief werd heb ik heel lang leiding gegeven. Dat heb ik altijd met groot plezier gedaan. De belangrijkste drijfveer van mijn leiderschap is mensen de ruimte te geven om te groeien en bloeien. Zelf in de spotlight staan vind ik nooit zo belangrijk. Ik loop warm voor medewerkers die zich ontwikkelen, stappen zetten om te groeien en over hun eigen horizon te kijken. Een team dat straalt en ruimte biedt aan talenten. Een omgeving creëren waarin dat kan, is mijn grootste beloning.

leiderschap 1

Het is dan ook niet zo raar dat mijn leidinggevende carrière bol staat van teams waar het niet soepel loopt, met mensen die niet lekker in hun vel zitten. Met een dosis oprechte aandacht, naast in plaats van boven mensen staan en ruimte geven voor eigen invulling kom ik altijd een heel eind. Heerlijk om mensen in die ruimte te zien opfleuren.

Mijn muziek-ik
Maar coachend leiderschap is niet het enige in het leven waar ik warm voor loop. Vanaf mijn prille jeugd ben ik met muziek bezig. Vooral zingen en componeren. Ik was zo’n meisje dat met een springtouw in de hand bij wijze van microfoon liedjes stond te zingen voor een denkbeeldig publiek. Inmiddels doe ik dat niet meer, hoor. Ik zing nu gewoon in een echte microfoon, want de liefde voor zingen zit diep in mij verankerd. In mijn leven zijn naast de menselijke stem ook veel muziekinstrumenten langsgekomen, zoals klarinet, viool en gitaar. Uiteindelijk ben ik blijven hangen bij de harp. Een heerlijk en veelzijdig instrument. Heel geschikt om jezelf te begeleiden en ook – al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen – ideaal om met andere mensen muziek te maken in allerlei muziekstijlen. Muziek is echt een van mijn grootste passies, ik kan me daar helemaal in verliezen. Maar het allermooiste vind ik dat muziek zo’n enorme verbindende kracht heeft. Met muziek maak je op een laagdrempelige manier contact. Muziek brengt mensen samen en dat is heel bruikbaar als je met groepen werkt. Muziek maakt als vanzelf de verbinding tussen hoofd en hart.

Da Capo teken

Mijn taal-ik
Spelen met taal is de derde passie in mijn leven. Taal is zo veelzijdig, de magie van het woord zo krachtig. Met taal kun je jongleren en je uiten op weer een heel andere manier dan met muziek. Op school konden ze me niet blijer maken dan door me een opstel te laten schrijven. Heerlijk vond ik dat. Al op jonge leeftijd vond mijn tomeloze fantasie een uitweg in korte verhalen over wat ik zoal op mijn pad langs zag komen en sprookjes die bol staan van metaforen over uit leven gegrepen gebeurtenissen en situaties. Dat doe ik nog steeds en dit blijkt verrassend goed materiaal voor mijn coaching en training. Later in mijn leven ben ik gaan schrijven over mijn reiservaringen (o ja, reizen is ook nog een passie). Dus dat combineert ook lekker. Oorspronkelijk waren mijn reisverhalen voor mij een aanvulling op mijn fotografie. Een andere manier van vasthouden en bewaren voor later wat een land met mij doet. Door een enthousiaste uitgever die mijn werk ooit te lezen kreeg, is dit uitgegroeid tot een serie die nog steeds gestaag groeit. Dus nu kunnen ook mijn lezers meereizen en het land ervaren door mijn zintuigen. Ik krijg vaak te horen dat ze bij het lezen het land bijna kunnen ruiken.

Schrijver 207

Deze drie grote passies, leiderschap, muziek en taal, kan ik helemaal kwijt in mijn coaching en training. Mijn leidinggevende-ik is ontzettend bruikbaar, want die weet waar leidinggevenden en teams waarmee ik werk tegenaan lopen. Deze ik is daadkrachtig, gestructureerd en lekker resultaatgericht. Met deze ik herken ik succesfactoren en valkuilen en dat werkt fijn.

Mijn muziek-ik is creatief, vaart op intuïtie, kan improviseren en werkt vanuit het hart. Deze ik heeft allerlei creatieve werkvormen om contact te maken, mensen te verbinden en hoofd en hart met elkaar in harmonie te brengen.

Mijn taal-ik voelt zich als een vis in het water in de brij van woorden waar mensen in vast kunnen lopen. Deze ik jongleert met metaforen en weet er altijd wel eentje te vinden die past bij wat er op dat moment speelt.

Dus als ik met mijn drie ikken op pad ben naar een opdracht, heb ik het gevoel dat ik met drie goede vrienden op vakantie ga. Samen op pad naar een nog onbekende bestemming, ergens in het land Maatwerk. Een bestemming waaraan we met elkaar invulling gaan geven: de drie ikken en de opdrachtgever, want die zit in het busje natuurlijk voorin op de passagiersstoel.

Angeline Schoor
Da Capo Coaching