fbpx

Laatste update op 13 maart 2022

Improviseren, ik ben er dol op! Niet alleen als ik op het podium sta als muzikant, maar ook als coach en trainer. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik in mijn coaching en training graag muziekinterventies inzet en dat daarin vaak improvisaties zitten. Improviseren is voor mij niets anders dan inspelen op wat er hier en nu gebeurt, of het nu op een podium is of in een coaching- of trainingssessie. Improvisatie geeft me de vrijheid om vanuit mijn hart te reageren op wat er gebeurt. Voor mij is dat een grote bron van inspiratie.

Als ik met muziekimprovisaties werk, wordt mij vaak gevraagd: “Waar haal je toch de inspiratie voor die improvisaties vandaan?” Dit is nou zo’n vraag waar ik blij van word. Voor mij ligt het namelijk voor de hand, maar ik weet dat dit voor anderen een soort magie is. Dat zijn de leukste dingen om uit te leggen, want dan kun je vertellen vanuit je passie.

Magie

Vandaag neem ik je een stukje mee in deze magische wereld.

Veel van mijn inspiratie komt voort uit geluiden die ik in mijn omgeving hoor. Omdat ik een buitenmens ben, zijn dat vaak geluiden uit de natuur, zoals het ruisen van de wind, vogels die zingen, water dat over stenen huppelt of regendruppels die vallen. Ook als ik op reis ben, word ik vaak geïnspireerd door dit soort natuurlijke geluiden. Op een van mijn reizen door Schotland en Yorkshire heb ik zelfs een hele trilogie geschreven, gebaseerd op een waterval die uit drie delen bestaat.

IMG 6044b Aysgarth Falls waar het allemaal begon... p39 scaled

Hoe werkt het?

De geluiden komen binnen in mijn brein en vertalen zich daar naar vergelijkbare tonen en ritmes. Het is niet zo gemakkelijk uit te leggen hoe dat gaat. Aan de hand van een voorbeeld neem ik je hierin mee.

Ik woon lekker landelijk en heb een grote tuin. Vorig jaar hebben we daar een vijver in gegraven. Het duurde niet lang voordat de kikkers er hun intrek namen. Op een warme middag lig ik aan de rand van de vijver te kijken naar alle activiteit. De vogels zijn vrolijk aan het zingen, met hoge lichte tonen. Vlak voor me ligt een kikker in het water die luid begint te kwaken. Een meter verderop zet een andere kikker de tweede stem in. Het past prachtig bij het zingen van de vogels. Het klinkt als een koor met twee solisten.

Glimlachmomenten blaaskaak

Kijk en luister naar deze video om te zien en horen wat er gebeurt.

Terwijl ik luister naar de tonen en kijk naar het ritme van de bewegingen, gaat in mijn muzikale geest een deurtje open. De tonen die ik hoor, vertalen zich in mijn hoofd naar snaren op mijn harp. Het duet van de kikkers zet zich vast in mijn hoofd, met het vogelkoor als perfecte begeleiding. Ik sluit mijn ogen en houd dit beeld vast terwijl ik mijn harp de tuin in haal.

Met beide handen speel ik hoe het vogelkoor in mijn hoofd naklinkt. Met de nagel van mijn linkerhand imiteer ik het geluid van de eerste kikker. Het ritme van de tweede kikker speel ik met mijn rechterhand. Ja! Zo klonk het net bij de vijver in mijn hoofd. Het thema Zomer is geboren.

Natuurmuziek jaargetijden zomer

Kijk en luister in deze video naar het thema Zomer.

Heb ik eenmaal een thema gemaakt, dan blijft het in mijn repertoire. Het thema zelf is eenvoudig, maar het geeft mij voldoende basis om er verder op door te improviseren. Door verschillende thema’s na elkaar te spelen, kan ik mijn muziek verhalend maken. Omdat het allemaal improvisaties zijn, kan ik aansluiten op wat er op dat moment gebeurt of nodig is.

Angeline Schoor
Da Capo Coaching