fbpx

Laatste update op 24 juni 2021

Improviseren, ik ben er dol op! Niet alleen als ik op het podium sta als muzikant, maar ook als coach en trainer. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik in mijn coaching en training graag muziekinterventies inzet en dat daarin vaak improvisaties zitten. Improviseren is voor mij niets anders dan inspelen op wat er hier en nu gebeurt, of het nu op een podium is of in een coaching- of trainingssessie. Improvisatie geeft me de vrijheid om vanuit mijn hart te reageren op wat er gebeurt. Voor mij is dat een grote bron van inspiratie.

Als ik met muziekimprovisaties werk, wordt mij vaak gevraagd: “Waar haal je toch de inspiratie voor die improvisaties vandaan?” Dit is nou zo’n vraag waar ik blij van word. Voor mij ligt het namelijk voor de hand, maar ik weet dat dit voor anderen een soort magie is. Dat zijn de leukste dingen om uit te leggen, want dan kun je vertellen vanuit je passie.

Magie

Vandaag neem ik je een stukje mee in deze magische wereld.

Veel van mijn inspiratie komt voort uit geluiden die ik in mijn omgeving hoor. Omdat ik een buitenmens ben, zijn dat vaak geluiden uit de natuur, zoals het ruisen van de wind, vogels die zingen, water dat over stenen huppelt of regendruppels die vallen. Soms zijn het hele andere geluiden. Zo heb ik een muziekstuk geschreven, “Veerboot naar Newcastle’ dat mij ingegeven werd door het bonken van de dieselmotoren op de lijn IJmuiden – Newcastle.

Veerboot Newcastle
Veerboot Newcastle
Hoe werkt het?

De geluiden komen binnen in mijn brein en vertalen zich daar naar vergelijkbare tonen en ritmes. Het is niet zo gemakkelijk uit te leggen hoe dat gaat. Aan de hand van een voorbeeld ga ik proberen je erin mee te nemen.

Op een ijskoude winterdag zit ik aan de waterkant. Aan een half in het water hangende boomstronk hangen ijspegels als een gordijn naar beneden. De laaghangende zon tovert schittersterretjes op het doorschijnende ijs. De wind brengt het water in beweging, kleine golfjes zorgen voor een ritmische beweging. Vanuit het westen komt een vlucht ganzen aanvliegen. Hun meertonige geroep voegt zich naadloos bij de cadans van de op het water wiegende ijspegels.

Natuurmuziek jaargetijden winter
Natuurmuziek jaargetijden – winter

Kijk en luister naar deze video om te zien en horen wat ik zie.

Terwijl ik luister naar de tonen en kijk naar het ritme van de bewegingen, gaat in mijn muzikale geest een deurtje open. De tonen die ik hoor, vertalen zich in mijn hoofd naar snaren op mijn harp, de cadans van het wiegende ijs wordt een ritme dat een geheel vormt met de noten. Ik sluit mijn ogen, houd dit beeld vast en loop naar huis.

Thuis ga ik achter mijn harp zitten. Ik zet mijn vingers op de snaren en speel met mijn rechterhand het ritme van de op het water dansende ijspegels. Als vanzelf komt mijn linkerhand omhoog en vindt de tonen van de ganzen. Even zoeken naar de juiste balans en ja, in mijn oren klinkt het nu zoals het aan de waterkant in mijn hoofd klonk. Het thema Winter is geboren.

Kijk en luister in deze video naar het thema Winter.

Heb ik eenmaal een thema gemaakt, dan blijft het in mijn repertoire. Het thema zelf is eenvoudig, maar het geeft mij voldoende basis om er verder op door te improviseren. Door verschillende thema’s na elkaar te spelen, kan ik mijn muziek verhalend maken. Omdat het allemaal improvisaties zijn, kan ik aansluiten op wat er op dat moment aan het gebeuren of nodig is.

Angeline Schoor
Da Capo Coaching