fbpx

Laatste update op 23 juli 2020

In deze moderne, jachtige tijd lijkt het wel of er steeds minder tijd is. Uren en minuten worden volgepropt met activiteiten, we rennen van het een naar het ander. We hebben het druk. Dat geeft ons het gevoel dat we goed bezig zijn, dat we iets bijdragen, dat we ertoe doen. Maar het haalt ook de rust uit ons bestaan en dat is jammer.

Als je sport, kun je niet eindeloos doorgaan. Soms moet je even stilstaan, rusten om spieren te laten herstellen en je lichaam de kans te geven ademhaling en bloedsomloop weer in balans te brengen. Ook onze geest heeft die hersteltijd nodig. Een korte pauze, een moment van even stil staan in de tijd, brengt die rust. Het hoeft niet lang te zijn en ook niet voortdurend. Maar tenminste een paar van dit soort momenten op een dag zijn noodzakelijk. Dat geeft even tijd voor bezinning, afstand nemen. Juist door het inbouwen van dit soort momenten creëer je ruimte voor creativiteit en wordt nieuwe energie gegenereerd. Je hoeft er niet speciaal ergens voor naartoe te gaan. Neem even tijd op de plek waar je bent, gewoon in het hier en nu. Kijk met waarachtige aandacht. Luister en voel wat er om je heen gebeurt. Een paar minuten maar, een paar keer per dag, dat is genoeg.

Zelf hou ik erg van reizen. Met enige regelmaat maak ik lange reizen door mij onbekende landen en dan zuig ik alles om me heen als een spons in me op. Om de herinnering vers en levend te houden, schrijf ik erover. Een soort levend fotoalbum om vooral niet te vergeten hoe het land aanvoelt, hoe het ruikt, welke gedachten er bij me opkomen, welke waardevolle ontmoetingen ik niet wil vergeten. Zowel de belevenis zelf als het schrijven erover zijn voor mij ultieme rustpunten.

Maar ook het dagelijks leven zit vol memorabele momenten, waar je in de haast van alledag maar al te gemakkelijk aan voorbij gaat. Nog even snel een telefoontje plegen, vlug een paar mails beantwoorden, een post plaatsen op een van de vele online platforms die het contact van mens tot mens langzamerhand lijken te vervangen. Voor je het weet, is de dag voorbij zonder dat je echt om je heen hebt gekeken. Terwijl er zo veel te zien en ervaren is wat de moeite waard is. Daarom laat ik mijn telefoon soms in mijn tas en kijk ik om me heen. De pareltjes lig­gen aan je voeten als je er maar aandacht voor wilt hebben.

Mijn boek “Met aandacht kijken” is een bundel van tien korte verhalen die gaan over kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurte­nissen op mijn pad, die ik heb opgemerkt door met aandacht te kijken, aanwezig te zijn. Mo­mentopnamen van contact, werkelijk contact of juist het ontbreken daarvan. Het zijn waarne­mingen, observaties. Foto’s van korte ogenblikken die anders ongezien zouden blijven en in de vergetelheid raken. Sta er even bij stil. Misschien inspireren ze je om ook zelf zo nu en dan ook waarachtig aanwezig te zijn en met aandacht te kijken.

Luister naar twee van de verhalen uit mijn bundel: Onbeantwoorde liefde en Lorrielorrielorrie.

Het boekje als geheel is hier te bestellen.

 

#mindfulness #aandachtig aanwezig zijn