fbpx

Teamontwikkeling

Een efficiënt en productief team, dat wil natuurlijk iedereen. Hoe zorg je hiervoor? De basis is een goede samenwerking, maar dat gaat vaak niet vanzelf. Met teamontwikkeling zorg ik ervoor dat jouw team optimaal presteert én dat jouw team samenwerken echt leuk gaat vinden. Wil je weten hoe? Ik leg het je uit.

Teamontwikkeling: zo veel meer dan een verplicht nummer

Veel mensen associëren teamontwikkeling met een verplicht nummer of hard werken. Maar als je het slim aanpakt, kan teamontwikkeling juist leuk zijn! Wanneer je je gaat verdiepen in je eigen gedrag en dat van je collega in de samenwerking, zul je merken dat die twee op elkaar inwerken. Op het moment dat je dit doorhebt, ga je patronen ontdekken. Patronen die je kunt beïnvloeden door in bepaalde situaties net iets anders te doen dan je van nature gewend bent. Dát heeft effect!

Vervolgens kun je daarmee oefenen en kijk eens: de samenwerking in je team gaat makkelijker. Dat maakt het leuk! Teamontwikkeling heeft ook nog een bonus: jij draagt je steentje bij aan de organisatieontwikkeling.

Waarom loopt de samenwerking in je team eigenlijk niet lekker?

In de teams waarmee ik werk aan teamontwikkeling is samenwerking vaak een punt van aandacht. Waarom eigenlijk?

  • Omdat het hapert of niet lekker loopt.
  • Omdat in jouw team iedereen steengoed is in zijn werk, maar op de een of andere manier ieder een eigen koers vaart.
  • Omdat het team nieuw is en de collega’s nog niet goed weten wat ze aan elkaar hebben.
  • Omdat het juist wel lekker loopt en het best nuttig is om te weten wat de succesfactor is. Voor je eigen team, zodat je het goed kunt blijven doen. Maar ook voor andere teams in je organisatie.

Als je meer begrijpt van de onderlinge wisselwerking in een groep en wat het effect van jouw gedrag op de ander is, dan kun je daar bewuster mee omgaan. Door met teamontwikkeling aan de slag te gaan, krijgen jij en je team inzicht in welk gedrag effectief is. Zo kunnen jullie gedrag dat een averechts effect heeft achterwege laten. Je merkt direct het verschil. Daar worden zowel jij als leidinggevende als je medewerkers tevredener van.

Een succesvolle samenwerking zorgt voor meer effectiviteit en productiviteit

Een verbeterde samenwerking brengt energie in je team en maakt je effectiviteit en productiviteit groter. Met elkaar ga je begrijpen wat er gebeurt in de samenwerking en waarom dingen goed gaan. Dat geeft kracht.

Met jouw team werken we een of meerdere dagen in een andere omgeving. Dat helpt bij het loskomen van de waan van de dag en geeft een frisse kijk op het werk van alledag. Met elkaar geven we aandacht aan de groepsdynamiek. Dat legt onderliggende patronen bloot en laat zien wat er speelt binnen jullie groep.

Meerdere wegen naar Rome én naar teamontwikkeling

In teams waar het thema samenwerking centraal staat, maak ik graag gebruik van TeamRol-Indexator (TRI). Dit is een heldere, praktische methodiek die op vier niveaus inzoomt op voorkeursgedrag in de samenwerking. Het geeft direct inzicht in jouw eigen samenwerkingsgedrag én dat van je collega’s. TRI laat zien hoe dit op elkaar inwerkt. Het geeft concrete handvatten die je dezelfde dag nog kunt inzetten.

Meer weten over Teamrol-Indexator? Lees hier dan verder.

Grip op de energie in je team

Dan hebben we nog de energieslurpende activiteiten. Wie kent ze niet. Soms houden deze activiteiten jouw team in hun greep. Wil jij weten hoe je als leidinggevende juist in kunt spelen op energiegevers? En welke impact jouw leiderschap hierop kan hebben? Met het programma Teamenergie geef ik je handvatten om de energie in jouw team (weer) op peil te brengen.

Lees hier meer over Teamenergie.

Zo zet je de creativiteit van jouw team in voor teamontwikkeling

Wil je teamontwikkeling echt tussen de oren van je medewerkers krijgen? Laat er dan de creativiteit van je medewerkers op los. In hun creativiteit schuilt grote kracht!

In de waan van de dag raakt die kracht soms ondergesneeuwd. Maar met een beetje rammelen aan de knoppen, krijg je het los. De meest onverwachte dingen gebeuren juist op die momenten waarop je iets doet wat je nog nooit hebt gedaan.

Laat je verleiden tot  het verlaten van je comfortzone en vlieg je teamontwikkeling aan op een andere manier dan je gewend bent. Dat geeft je een onverwachte, frisse kijk en zet je op een ander been. Deze inspirerende werkvormen zorgen voor nieuwe perspectieven.

Bouwen aan teamontwikkeling = maatwerk

Vanuit een gezamenlijk gekozen én gedragen thema geven we vorm aan het programma van jullie eigen teamontwikkeling. Dit kan op verschillende manieren.

  • Teamcoaching: we onderzoeken gedragspatronen in de samenwerking en leren daar op een andere manier mee omgaan.
  • Teamtraining: we oefenen met elkaar bepaalde specifieke vaardigheden. Bijvoorbeeld feedback geven, naar elkaar luisteren, effectief communiceren.
  • Teambuilding: we bevorderen het teamgevoel door een gezamenlijke activiteit.

Werken met teams is voor mij altijd maatwerk. Samen zorgen we ervoor dat het programma nauw aansluit bij wat jouw team nodig heeft om verder te groeien.

Ik lever de bouwstenen, jij als leidinggevende bent de troffel en de teamleden zijn het cement. Samen bouwen wij aan jouw teamontwikkeling.

Aan de slag met teamontwikkeling: samenwerken is leuk!

Ben jij klaar voor een hechter team met meer productiviteit? Sta jij in de startblokken voor maatwerk teamontwikkeling? Neem nu contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.