fbpx

TeamRol-Indexator

Om de samenwerking op een hoger niveau te brengen, gebruik ik graag TeamRol-Indexator (TRI). Een heldere methodiek die concrete handvatten biedt om de samenwerking effectief te verbeteren. Je kunt er dezelfde dag nog mee aan de slag.

Hoe ziet de methode eruit?

TeamRol-Indexator is een methode die inzicht geeft in individueel voorkeursgedrag in de samenwerking en de wisselwerking van gedrag binnen je team. Het interessante hiervan is dat er gemeten wordt op vier niveaus.

  1. Actieniveau: wat doe je?
  2. Taalniveau: hoe communiceer je?
  3. Systeemniveau: in wat voor soort werkomgeving voel je je prettig?
  4. Heldniveau: welk gedrag vertoon jij als je onder druk staat?

Deze niveaus zijn nauw met elkaar verweven en werken op elkaar in. Met kennis van en inzicht in voorkeursgedrag op deze niveaus kun je bewust kiezen voor een bepaalde manier van handelen en communiceren.

Deze stappen doorlopen we in een TRI-traject

  1. Iedere medewerker krijgt een individueel profiel. In een duidingsgesprek help ik je patronen en verbanden te zien.
  2. De individuele profielen voeg ik samen in een teamrapportage. Deze rapportage laat zien hoe jullie individuele gedrag op elkaar inwerkt. Het maakt duidelijk waar kansen liggen en waar hiaten zitten.
  3. In een aantal teamsessies werken we aan de thema’s uit de profielen en de teamrapportage.
  4. Wil je verder verdiepen? Daarvoor heb ik verschillende mogelijkheden, zowel op individueel  als op teamniveau. Dit is altijd maatwerk en sluit aan bij wat voor jou werkt.

Teamontwikkeling op maat

Ieder team is uniek. Het ene team worstelt met de samenwerking, terwijl het andere team juist wil focussen op werkgeluk. Er is niet één formule die voor iedereen werkt. Daarom bied ik altijd maatwerk. Samen met jou kijk ik naar de specifieke invulling van de teamsessies. We besluiten samen hoeveel sessies er nodig zijn. Zo haal je het meeste uit je teamontwikkeling.

Wat maakt TRI anders dan andere methodieken?

Wat voor mij het verschil maakt, is de connectie tussen de verschillende niveaus. Dit geeft een breder en dieper inzicht in samenwerkings- en communicatieprocessen. Je gaat verbanden zien, zowel bij jezelf als bij anderen. Dit biedt ruimte voor het maken van bewuste keuzes en het helpt je bij het relativeren. Want snappen dat jij en je collega’s allemaal te maken hebben met ingesleten gedrag en weten hoe je het anders kunt doen, maakt het ermee omgaan zo veel lichter en leuker.

Wat brengt TRI jou en wat draagt het bij aan de teamontwikkeling?

De eerste stap in een TRI-traject is het opstellen van een persoonlijk profiel . Dit doe ik met behulp van een vragenlijst. De rapportage die daaruit voortkomt, licht ik aan je toe in een duidingsgesprek. Uit het persoonlijke profiel komen inzichten in je eigen voorkeursgedrag in de samenwerking. Hiermee kunnen we concreet aan de slag.

Het samenvoegen

Samenvoeging van de individuele profielen levert een teamprofiel op. Dit geeft zicht op overlap, lacunes en onderlinge wisselwerking van het individuele voorkeursgedrag. Op basis van de uitkomsten geef ik je concrete handvatten om de samenwerking te verbeteren. Zo functioneert jouw team straks op een hoger plan én met meer werkplezier.

De volgende stap voor jouw team

Ben jij klaar voor teamsessies die niet alleen leuk zijn, maar ook handvatten geven voor blijvende verbeteringen in de samenwerking in je team? Tijdens een gratis oriënterend gesprek kijken we samen naar de opties en mogelijkheden voor jouw team. Meld je nu aan voor een digitale kop koffie