fbpx

Laatste update op 10 augustus 2020

Gereedschap, Da Capo Coaching
Uit de gereedschapskist, Da Capo Coaching

Als coach en trainer beschik je over een goed gevulde gereedschapskist. Die zit vol met theorieën en modellen. Je kent ze wel: NLP, transactionele analyse, lichaamsgericht werken, de dramadriehoek, noem maar op. Daarnaast, in een ander vakje, liggen de werkvormen die daarbij horen. Ik heb er nooit genoeg, want ik lever graag maatwerk en iedere coachee of groep is anders.

Gereedschap verzamelen
Een deel van de werkvormen waar ik graag mee werk heb ik uit mijn opleiding meegenomen. Gaandeweg wordt je gereedschapskist aangevuld met wat je zoal op je pad tegenkomt en waar collega’s graag mee werken. Als ik zelf naar een training ga, leer ik vaak ook mooie werkvormen kennen. Die neem ik dan mee en maak ik op maat voor eigen gebruik.

Het leuke van dit soort gereedschappen is dat ze niet slijten als iemand anders ze gebruikt. Daarom ben ik dol op het uitwisselen van werkvormen: je eigen arsenaal groeit erdoor en jouw persoonlijke gereedschap kan goud zijn voor iemand anders.

Gespecialiseerd gereedschap passend maken
In mijn kist zit een apart vak voor werkvormen die ik zelf ontwikkeld heb. Dit zijn gespecialiseerde gereedschappen omdat ze geboren zijn uit mijn ervaringen als muzikant en schrijver. Mijn specifieke kennis op deze gebieden knoop ik aan de theorieën en modellen uit het vak dat ernaast ligt. Dan krijg je een werkvorm die mij past als een handschoen omdat ik de muzikant of schrijver in mij de vrije hand kan geven. Maar het feit dat dit gereedschap gespecialiseerd is en gebouwd voor mijn hand, betekent nog niet dat jij het niet zou kunnen gebruiken. Met een kleine aanpassing kun je het passend maken en er ook mee aan de slag gaan.

Gespecialiseerd gereedschap
Gespecialiseerd gereedschap, uit de gereedschapskist, Da Capo Coaching

Daarom ga ik een paar van de werkvormen die ik zelf ontwikkeld heb voor je beschrijven en een handvat geven hoe je die zelf kunt toepassen.

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van muziekinterventies. Muziek is een krachtig en laagdrempelig middel voor het leggen van contact. Muziek verbindt mensen onderling, maar maakt ook een verbinding tussen hoofd en hart. Muziek beïnvloedt je brein en je lijf. Muziek heeft grote impact.

Da Capo Coaching Muziek als anker 1

Muziek als anker
Een van mijn favoriete werkvormen is Muziek als anker. Ik zet dit graag in bij de intake omdat het je zo’n fijn handvat geeft gedurende de rest van het traject. Het anker is gebaseerd op NLP, waarmee een zintuiglijke ervaring gekoppeld wordt aan een gedachte, wens of doel, zodat je met die ervaring de gedachte/wens/doel kunt oproepen. Het oor, als een van de belangrijkste zintuigen, kan daarbij natuurlijk ook meedoen. Dus ik dacht: als ik in de intake het doel dat coachee in het traject wil bereiken kort laat verwoorden en kan voorzien van een muziekje dat een gevoel oproept dat past bij dit doel, is dat een anker voor het te bereiken doel.

Hoe werk ik ermee?
Ik ga je stapsgewijs meenemen in het opzetten van het anker.

Stap 1: ik vraag de coachee het te bereiken doel heel kort te verwoorden, in een zin van maximaal vijf woorden, waarvan IK er eentje is. Dit is belangrijk om het doel te verbinden aan de coachee zelf en niet aan de context.

Stap 2: met deze zin zoek ik op mijn harp twee of drie akkoorden die een positief en energiek gevoel geven, die passen bij het doel.

Stap 3: met deze akkoorden improviseer ik een mini-compositie.

Stap 4: ik vraag de coachee de zin op deze improvisatie te zingen of uit te spreken op een manier die bij de muziek past. Als dit voor de coachee een brug te ver is, pak ik die rol zelf.

Stap 5: als het helemaal goed voelt, neem ik de compositie op en stuur deze naar de coachee: het muzikale anker voor het doel van het traject. Tijdens het werken naar het doel kan de coachee de compositie afspelen en zo het bijpassende gevoel oproepen.

Deze stappen vinden plaats in voortdurende afstemming met coachee. Iedere stap moet voor de coachee goed voelen.

Vaak stel ik de coachee voor de compositie in te stellen als beltoon. Op die manier komt het anker vaker op een dag langs en niet alleen als de coachee bewust aan het doel werkt. Het is net als met reclameboodschappen: als je ze maar vaak genoeg hoort, gaat het in je systeem zitten.

Hoe kun jij ermee werken?
Het deel van het maken van de zin blijft hetzelfde. In plaats van ter plekke improviseren kun je muziekfragmenten laten horen (wel van tevoren een ruime voorraad aanleggen en paraat hebben). Net zo lang tot je er eentje vindt die past. Je kunt coachee ook zelf vragen naar muziek die past bij de zin. Dit werkt vaak beter en sneller, omdat je dan direct de muziek te pakken hebt die coachee raakt. Speel het gekozen muziekstuk een paar keer keer af en laat coachee het gevoel dat dit oproept ervaren. Pas nu de zin erin en laat de coachee deze zingen of uitspreken op de muziek. Neem het op. Dit muziekje kan ook prima als anker dienen.

Simpel toch! Ga er maar eens mee aan de slag en zie hoe het werkt. Succes!

Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Laat me weten hoe het bij jou werkt!

Als je wilt zien hoe ik het in de praktijk doe, kijk dan hier  naar een voorbeeld.

Angeline Schoor
Da Capo Coaching