fbpx

Muziek: een ideaal communicatiemiddel

We leven in een wereld waarin veel mensen het lastig vinden om contact te maken met hun gevoel. Voor coaches en trainers valt het dan ook niet altijd mee om coachees/cursisten op dit niveau te benaderen. In mijn werk met individuen en groepen werk ik veel met muziek. Muziek is een ideaal communicatiemiddel, want het is laagdrempelig en universeel. Ik ken maar weinig mensen die kopschuw worden als je ze vraagt naar een stukje muziek te luisteren of zelf een muziekstuk mee te nemen dat ze mooi vinden.

De wetenschap bewijst het

Wetenschappelijk is bewezen dat muziek in je hersenen een verbinding maakt tussen de rationele en emotionele hersenfuncties. Dit gebeurt niet alleen als je zelf muziek maakt, maar ook als je ernaar luistert. Muziek zorgt ervoor dat er in het brein nieuwe verbindingen worden gelegd, waardoor groei en nieuw gedrag binnen bereik komen. Daar komt bij dat bij het maken van muziek hormonen worden aangemaakt die een gevoel van gezamenlijkheid oproepen. Met muziek communiceer je op een directe en pure manier. Door in je coaching en training muziek te gebruiken, kun je via een nieuwe invalshoek en op een ander niveau contact maken met je coachee/een groep.

Ook (juist!) voor coaches en trainers die zelf geen instrument bespelen

Mijn kennis van het werken met muziek als methodiek deel ik graag met andere coaches en trainers. Daarvoor hoef je zelf geen instrument te bespelen. Integendeel! Wanneer je je verdiept in wat muziek teweeg brengt in brein, hoofd en lijf, kun jij ook gebruik maken van de kracht van muziek.