Erger je je wel eens aan een collega, familielid of vriend? Reageer je dan impulsief of sla je op tilt? Merk je dat dit niet altijd het effect heeft dat je eigenlijk zou willen. Zou je hier op een andere, luchtiger manier mee willen leren omgaan? Denk je dat een beetje meer relativeringsvermogen zo gek nog niet zou zijn?
Hoe ziet de werkvorm eruit?
Relativeren is dingen in perspectief zien, in een andere context plaatsen. Als je relativeert, verleg je je focus en zoom je uit. Dat neemt druk weg van gedrag waar je tegenaan loopt of een situatie waar je in zit. Relativeren geeft ademruimte en armslag om effectiever te reageren op wat er gebeurt.
Een metafoor kan je helpen bij het relativeren. Maar waar haal je zo snel een goede metafoor vandaan? Een van de oudste verschijningsvorm van de metafoor is het sprookje. We gaan aan de slag met metaforen uit sprookjes om gedrag en situaties te spiegelen en deze vanuit een fantasievolle wereld te onderzoeken.
Je maakt kennis met een aantal veel voorkomende types en thema’s in het leven van alledag en op de werkvloer en hoe deze zich gedragen in de wereld van het sprookje. Vervolgens breng je jouw eigen meest hinderlijke types tot leven in je persoonlijke sprookje.
Wat levert het op?
Met deze werkvorm leer je afstand nemen van stressvolle situaties door er op een ongewone en luchthartige manier naar te kijken. Je krijgt inzicht in veel voorkomende typen mensen en gedrag en ervaart de kracht van humor. Daarmee maak je iets wat vervelend is lichtvoetig, bijna leuk.
Samengevat: aan de hand van een sprookje naar je eigen gedrag en dat van anderen kijken en op een fantasievolle manier tot een andere manier van reageren komen.