fbpx

Samenwerken is een kunst, maar wel eentje die je kunt leren. Door je te verdiepen in je eigen gedrag in de samenwerking en in dat van je collega, ga je patronen ontdekken. Daar kun je mee oefenen en dan zul je merken dat de samenwerking makkelijker en zelfs leuk wordt!

Samenwerking is vaak een punt van aandacht in de teams waar ik mee werk. Soms omdat het hapert, soms omdat het team start en de collega’s nog niet goed weten wat ze aan elkaar hebben. Soms omdat het juist lekker loopt en het nuttig is om te weten wat de succesfactor is.

Als je meer begrijpt van de onderlinge wisselwerking in een groep en wat het effect van jouw gedrag op de ander is, dan kun je daar op een meer bewuste manier mee omgaan. Je kunt kiezen voor gedrag dat effectief is en achterwege laten wat een averechts effect heeft. Je merkt direct het verschil en daar worden medewerkers en leidinggevenden daar tevredener van. Een verbeterde samenwerking geeft  namelijk energie en maakt je effectiviteit en productiviteit groter. Met elkaar maak je bewust wat onbewust was en waarom dingen goed gaan. Dat geeft kracht.

Wanneer het over samenwerking gaat, zet ik graag TeamRol-Indexator in. Deze methodiek geeft inzicht in je eigen voorkeursgedrag in de samenwerking en in dat van je collega’s en geeft je eenvoudig te hanteren handvatten om weerstand om te zetten in elkaar versterken.

TeamRol-Indexator werkt met individuele profielen per medewerker. Hierin wordt op basis van een vragenlijst je voorkeursgedrag in de samenwerking in kaart gebracht en neergelegd in een aantal veel voorkomende teamrollen, rolpatronen die je kunt vervullen. 

Ik neem de teamrollen met je door, aan de hand van gedragsvoorbeelden.

Voorkeursgedrag in beeld

TRI barstensvol ideeën

 

Wauw! Mijn hoofd raast helemaal van de ideeën, we kunnen zo veel mooie dingen doen! Al die kansen en mogelijkheden zijn zooooo gaaf!

De innovator. Je ziet ze vaak in teams. Altijd boordevol ideeën maar rustig uitwerken wat daar allemaal bij komt, ho maar. Dat mag jij doen, terwijl hij/zij al naar een volgend idee stuitert.

 

TRI rode pen 1 scaled

 

Daar heb je haar weer…. Ze komt zeker checken of je je deadline gehaald hebt. Alsof het alleen daarom gaat.

De controleur. In bijna ieder team zit op zijn minst een collega die altijd eerst wil weten wanneer iets af moet zijn en of de afspraken wel goed nagekomen worden.

 

TRI leun op mij 1 1 scaled

 

Ja hoor, dat wil ik wel voor je doen. Geef maar aan mij.

De ondersteuner. Altijd fijn, dit soort collega’s. Je kunt altijd op hem/haar leunen. Maarre…… komt die collega eigenlijk nog wel aan zijn of haar eigen werk toe?

 

 

TRI beren op de weg 1 scaled

 

Nee hè, daar heb je die collega weer die alleen maar beren op de weg ziet. Zo komen we toch nooit verder….

De waarschuwer. Maar is dat wel zo? Als je die beren eens van dichtbij zou bekijken, kom je er misschien wel achter dat het eigenlijk knuffelberen zijn.

 

thumbnail TRI daar gaan we heen 1

 

Kijk, dit is het plan. Dit werkt als een trein. Daar gaan we naartoe. Nu. Gaan met die banaan.

De bepaler. Wel fijn, van die collega’s die precies weten waar ze heen willen en daarvoor gaan. Toch zou het nog fijner zijn wanneer er wat meer ruimte in het plan was voor jouw aanvullingen. Jij weet er best iets zinnigs aan toe te voegen.

 

TRI bij elkaar houden 1 scaled

 

Laten we eens kijken hoe we dit met elkaar kunnen oplossen, samen komen we hier best uit.

De teamspeler. Je kent er vast eentje. De collega die altijd met iedereen aan het praten is en de club bij elkaar wil houden terwijl jij eigenlijk gewoon verder wilt met het werk dat op je bord ligt.

 

TRI teamrollen afmaker 1 scaled

 

Wacht even, we kunnen nog niet verder, want er zijn een paar losse eindjes die nog af moeten.

De afmaker. Nog een bekende! Het project is eigenlijk zo goed als af en je staat te trappelen om aan de volgende klus te beginnen. Maar nee hoor, eerst moeten er nog allemaal puntjes op i-tjes.

 

20181213 201833b 1 scaled

 

Donker? Te veel bagage? Te warm? Doet er niet toe. We lopen lekker door.

 

De volharder. Zo eentje die, wat er ook aan obstakels op de weg komt, gewoon door blijft gaan, recht op het doel af. Bewonderenswaardig, dat wel. Maar ook wel eens een beetje vermoeiend.

 

Herken je ze? Dat is mooi.

De volgende stap is dan TeamInzicht, een samenvoeging van alle individuele profielen waarin in beeldende overzichten in kaart wordt gebracht hoe binnen het team de verdeling tussen de verschillende teamrollen is en waar overschotten en hiaten zitten. Een helder handvat voor het krijgen van grip op de wisselwerking.

TeamRol-Indexator in vogelvlucht

Gedrag in samenwerking is complexe materie die wordt beïnvloed door verschillende interne en externe factoren. Veel ervan gebeurt onbewust. Met behulp van individuele profielen geeft TeamRol-Indexator inzicht in individueel gedrag. Deze profielen samengevoegd leveren een blik op de wisselwerking van gedrag binnen teams. Het interessante is dat hiervoor gemeten wordt op vier niveaus.

  1. Actieniveau: over de acties die we uitvoeren.
  2. Taalniveau: over de manier waarop wij communiceren.
  3. Systeemniveau: over het systeem, de (geschreven en ongeschreven) regels waarin wij ons prettig voelen.
  4. Heldrolniveau: over het gedrag waarin wij “automatisch” schieten als we onder druk staan.

Deze niveaus zijn nauw met elkaar verweven en werken op elkaar in. Kennis van en inzicht in voorkeursgedrag op deze niveaus geeft een handvat om bewust te kiezen voor een bepaalde manier van handelen communiceren.

TeamRol-Indexator is wetenschappelijk onderbouwd, heel toegankelijk en intuïtief en geeft sterke aanknopingspunten voor het diepere gesprek. Breed inzetbaar en toe te passen in vele werkvormen. Daar word ik blij van, want voor mij is iedere opdracht maatwerk waarvan ik de werkvormen graag nauw laat aansluiten bij wat het team nodig heeft.

Wil je met je team aan de slag op basis van concrete profielen, aangevuld met creatieve en onverwachte werkvormen (klik  hier voor inspiratie)? Maatwerk is standaard. Zoek mij op voor een oriënterend gesprek.